'Apple wil toch wel een elektrische auto bouwen'

Na jaren van treuzelen lijkt er nu ineens weer schot in de Aple Car die wel, niet, wel, niet, wel komt. Inmiddels is er zelfs een lanceerdatum bekend. Apple wil een 'next level' batterijtechnologie toepassen.

Apple

In 2024 moet het dan toch eindelijk gaan gebeuren: de elektrische auto van Apple. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Het moet een passagiersauto worden met een doorbraak op het gebied van batterijen aan boord. Ja, Apple gaat dus (toch) een elektrische auto maken. Zeker nu iedereen het autonoom rijden toch wat meer op de lange baan heeft geschoven, is een instap van Apple voor de hand liggender geworden.

Project Titan, zoals het autoproject van Apple heet, is dus nog niet zo dood als het bedrijf de afgelopen jaren deed vermoeden. Het team werd in 2014 opgericht en groeide langzaam door tot in 2019 toen ineens een berg mensen op straat werden gezet.

Apple wil niet inzetten op autonome taxi's, zoals Uber deed en Google doet met Waymo. Voor Apple wordt het een auto die mensen zelf willen hebben en die juist op het gebied van batterijen een doorbraak moet leveren. Vreemd genoeg wil Apple de prijs van de batterijen verlagen. Uiteraard wordt de auto niet goedkoop, want dat zijn producten van Apple nooit. Door de nieuwe batterijen kan het rijbereik van de auto worden vergroot.

Tesla

Eris een grappig contrast met Tesla. De elektrische autofabriek van Elon Musk is niet het rijkste bedrijf ter wereld, maar dankzij de beurswaarde van Tesla is Elon Musk wel een van de rijksten ter wereld. Bij Apple is het andersom: niet alleen de koers van het aandeel is enorm, maar ook de zakken van Apple zijn idioot groot. Het bedrijf zou gemakkelijk een aantal autofabrieken met cash kunnen kopen.

En daar is meteen een belangrijk punt aangesneden: wie gaat de Apple Auto bouwen? Doorgaans laat het bedrijf uit Californië immers de productie uitvoeren door anderen (lees Chinezen en Taiwanezen). Ze zetten dan ook Designed by Apple in California op hun producten. We gaan ervan uit dat de firma VDL Nedcar al een belletje met Cupertino heeft gedaan. Built by Dutchmen in Limburg?

Autonoom?

Overigens krijgen de auto's van Apple wel LIDAR-scanners om de omgeving in kaart te brengen mee. Het is daarom niet uitgesloten dat er verregaande zelfrijdende functies in kunnen komen. Aan de andere kant: uw nieuwe iPhone 12 Pro heeft ook al een LIDAR aan boord, dus zo gek is het niet dat Apple de technologie ook in een auto inbouwt.

De grote doorbraak moet echter komen van de monocel batterij. In plaats van de vele buisvormige batterijen die nu in een accupakket zitten, denkt Apple het als een geheel te kunnen maken en zo minder verpakkingsmateriaal in een batterij te moeten verwerken. Dat komt het gewicht ten goede, en natuurlijk kan de vrijgekomen ruimte gebruikt worden om elektriciteit in op te slaan. Het is echter niet zo makkelijk als het klinkt.

Wat het allemaal precies wordt? Het is wachten op het 'One more thing' van Tim Cook ergens tijdens een keynote in 2023/2024. En dan maar hopen dat het navigatiesysteem werkt.

Elektrisch
  • Brunopress