In een grootschalige wijziging van de plaatselijke wegenverkeerswet (Highway Code) zal het Verenigd Koninkrijk een nieuwe wet naar Nederlands voorbeeld aan gaan nemen. Britse automobilisten zullen verplicht de 'Dutch Reach' moeten gaan gebruiken bij het verlaten van hun auto. De nieuwe wet is het resultaat van een lange campagne van belangengroepen zoals DutchReach.org en Cycling UK, zo meldt de BBC.
De Dutch wat?!
Het klinkt misschien zo, maar het is toch echt geen exotische manoeuvre voor in de slaapkamer. De Dutch Reach is namelijk een speciale, veiligere methode om je autodeur te openen. In plaats van de deur simpelweg los te halen met je linkerhand moet je reiken naar de handgreep met je rechterhand. Het idee achter de methode is dat je je lichaam dwingt mee te draaien, zodat je sneller in je buitenspiegel en over je schouder kijkt.
Zo moet voorkomen worden dat je zonder te kijken de deur opensmijt en een ongeluk veroorzaakt. Voor de Britten wordt de methode natuurlijk precies andersom toegepast: zij moeten hun deur juist met de linkerhand openen.
Oer-Hollandse traditie?
De methode werd voor het eerst geopperd in een artikel in De Telegraaf in 1961. Tien jaar later nam de ANWB het idee over voor een eigen artikel. Het duurde echter tot 2006 voordat de Dutch Reach opgenomen werd in het ANWB Theorieboek. Volgens de Britten is het echter een methode die wij Nederlanders al decennia religieus gebruiken, met name om ongelukken met fietsers te voorkomen.
Flinke boete
De Dutch Reach is overigens niet zomaar een suggestie of strenge aanbeveling. Automobilisten die de methode niet gebruiken worden namelijk zwaar gestraft. De deur even open knallen met je rechterhand kan je in de VK duur komen te staan: de Britse politie is bevoegd een boete van maximaal 1000 pond (€1198) op te leggen. Of de politie in de praktijk ook zo streng zal handhaven valt echter nog maar te bezien.
- iStock, dutchreach.org