Toto Wolff verlengt contract: 'Ik ga nergens heen'

Toto Wolff heeft zichzelf een meerjarige contractverlenging gegeven. Na tien jaar trouwe dienst bij Mercedes gaat de Oostenrijker vrolijk door met oogappel Sir Lewis Hamilton.

Toto Wolff verlengt contract: 'Ik ga nergens heen'

Fans die hoopten op een frisse wind bij het ploeterende Mercedes komen bedrogen uit. Het bekende (voormalige) dream team blijft namelijk nog een paar seizoenen in stand.

Gedeeld teameigenaar en chef Toto Wolff heeft namelijk een contractverlenging gekregen voor nog eens drie seizoenen. Zo kan hij golden boy Sir Lewis Hamilton tot aan het einde van zijn carriere blijven ondersteunen.

Wij van WC-Eend...

Vanwege de moeilijkheden de afgelopen seizoenen kwam de kwestie van een prestatie-clausule op. Net als bij coureurs zouden teambazen wellicht verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor tegenvallende prestaties, met ontslag tot gevolg.

Dat is volgens Toto niet van toepassing op zijn situatie. In zijn rol als co-eigenaar en bestuurslid besloot hij samen met Mercedes-Benz CEO Ola Källennius en INEOS-opperhoofd Sir Jim Ratcliffe dat hij nog steeds geschikt was als teambaas:

"Ik heb nooit een prestatie-clausule gehad. Je vertrouwt elkaar of je vertrouwt elkaar niet. Ik ben onderdeel van dit team in verscheidene functies. Ik ben een co-aandeelhouder. Ik zit in het bestuur. Dit zijn dingen die niet zullen veranderen wat voor rol ik ook heb."

"Ik ga niet proberen te blijven hangen in een positie waarvan ik denk dat iemand anders die beter kan doen dan ik. Ik zorg ervoor dat ik mensen om me heen heb die me dat kunnen vertellen. Uiteindelijk besloten we met z'n drieen gezamenlijk: 'Laten we het nog een keer doen'."

Eigen kracht

Na een stint als coureur kwam Toto Wolff in 2009 de Formule 1 binnen als aandeelhouder van Williams. In 2012 werd hij benoemd tot executive director. Deze rol nam hij een jaar later aan bij het nog zeer jongen F1-team van Mercedes. Wolff maakte de overstap samen met Lewis Hamilton, wat een voorbode gaf van het razende succes van het team.

Na een sterk 2013 zou Mercedes-AMG het nieuwe turbo-hybride tijdperk domineren. Toto had echter weinig van doen met dat succes, aangezien het ontwikkelen van de power unit en het inhuren van Hamilton onder Ross Brawn en Niki Lauda gerealiseerd werd.

De tijd zal het leren of Toto op eigen kracht die ijzersterke vorm terug zal kunnen vinden de komende drie jaar. In 2026 zijn is er immers een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Formule 1
  • Mercedes-Benz