Liberty Media is meest waardevolle sportimperium ter wereld

De circustrucs van Liberty lijken hun vruchten af te werpen. Voor de tweede keer op rij is de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 de meest waardevolle uitbater van een sport op de wereld.

Liberty Media is meest waardevolle sportimperium ter wereld

De Amerikaanse overlords van de Formule 1 zijn de laatste tijd een doorn in het oog van de traditionele F1-fan, maar de ultra-commerciële insteek van Liberty Media is bijzonder effectief. De toetreding tot social media, de deal met Netflix en de toevoeging van Amerikaanse showraces in grote steden heeft de mediagigant bepaald geen windeieren gelegd.

Liberty Media CEO Greg Maffei en F1 CEO Stefano Domenicali (midden)

P1 voor Liberty

Volgens het nieuwste lijstje van zakelijke publicatie Forbes staat Liberty namelijk trots bovenaan de top 25 van meest waardevolle sportimperiums ter wereld. Met een schrikbarende waarde van 18.22 miljard dollar wist het concern voor de tweede keer op rij P1 te pakken.

Liberty werd op de voet gevolgd door Kroenke Sports & Entertainment, onder andere eigenaar van Arsenal F.C., Denver Nuggets (NBA) en Colorado Avalanche (NFL), met een waarde van 15.59 miljard. De derde plek werd ingenomen door Fenway Sports Group, onder andere eigenaar van Liverpool F.C, Boston Red Sox (MLB) en Pittsburgh Penguins (NFL), met een waarde van 12.95 miljard dollar.

Meer, meer, méér

Usain Bolt beeldt de opwindende nieuwe richting van de F1 uit.

Ondanks alle kritiek zit Liberty Media dus kennelijk op het juiste spoor. We kunnen dus nog veel meer gesleutel aan de Formule 1 gaan verwachten. Van nieuwe Sprint-formats en reverse grids tot een overvloed aan concerten en pijnlijke rijderspresentaties.

Bovendien zullen er alleen maar meer ongeïnspireerde stratencircuits op lucratieve locaties bij gaan komen. Na Madrid staan Osaka, Chicago, Londen, New York en Nice immers alweer te springen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press