Zelfrijdende Uber herkende verkeerd overstekende voetgangers niet

De zelfrijdende Uber-taxi's die in de VS rondreden, hadden gebrekkige software, die bijvoorbeeld mensen die de weg oversteken waar dit niet mag, niet als zodanig herkende. Het leidde tot een dodelijk ongeval in maart 2018.
XC90 Uber

Vorig jaar deed zich in Arizona een dodelijk ongeluk voor, tussen een autonome Volvo XC90 van Uber en een 49-jarige vrouw, die een slecht verlicht stuk weg overstak, met haar fiets aan de hand. De Uber-XC90 greep niet in bij het naderende gevaar, en ook de persoon die achter het stuur zat reageerde niet.

Na het noodlottige ongeval stelde de National Transportation Safety Board (NTSB) een onderzoek in, en de conclusies zijn niet mals. De software herkende onverwacht overstekende voetgangers niet als zodanig, en ondernam dus geen actie. "The system design did not include a consideration for jaywalking pedestrians", aldus de NTSB.

37 ongelukken

Daarnaast deelde de NTSB mee dat Ubers zelfrijdende taxi's tussen september 2016 en maart 2018 betrokken waren bij 37 crashes. Uber is overigens niet strafwettelijk aansprakelijk voor het ongeluk, zo oordeelden aanklagers eerder dit jaar al. Na het ongeval werden de zelfrijdende Ubers in Arizona van de weg gehaald, waarop het bedrijf zijn activiteiten in de staat staakte.

In een reactie op het rapport zegt Uber: "We deeply value the thoroughness of the NTSB's investigation into the crash and look forward to reviewing their recommendations."

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6fdc314d452', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });