Maserati GranTurismo Zéda: Vaarwel GranTurismo

Er gaat een nieuwe wind waaien in Modena. Maserati mag innoveren, elektrificeren en gaat autonoom rijden. Daar past geen dinosaurus bij, maar in de vorm van de GranTurismo was die nog steeds aanwezig. Na 12 jaar is hij uit productie.

maserati granturismo

We zijn nog altijd grote fans van de Maserati GranTurismo, maar moesten toch even met de ogen knipperen toen we ons realiseerden dat de auto alweer twaalf jaar meedraait. Dat is een levenscyclus die in de jaren zestig nog wel normaal was, maar tegenwoordig bizar lang is. In 2007 had nog nooit iemand van Tesla gehoord en was een Toyota Prius een ruimteschip dat speciaal voor automobiele veganisten was ontwikkeld. 

Maserati kon ook een sportwagen bouwen die groter werd in plaats van kleiner. Maar die tijden zijn voorbij. De lawaaiige GranTurismo en GranCabrio gaan met pensioen. Reden voor Maser om een afscheidseditie te bouwen. De auto is een overbrugging naar het nieuwe model dat in 2021 komt. Een nieuwe GranCabrio wordt in 2022 verwacht. De naam Zéda is de Z en daarmee het sluitstuk van het alfabet. 

Maserati viert met met de in verschillende tinten gespoten auto ook dat er een nieuwe lakstraat in de fabriek komt. Ook de productielijnen worden aangepast voor de bouw van nieuwe modellen. Over het uiterlijk van de auto kunnen we lang en kort schrijven, maar wellicht kunnen we de perswoordvoerders van Maserati beter aan het woord laten, zij hebben hun rijmwoordenboek weer tevoorschijn getrokken om bloemrijke taal over de Zéda te schrijven: “Het unieke model – voorzien van futuristische exterieurtinten die ontworpen zijn door het Centro Stile Maserati – vertelt het verhaal van de start van een nieuw tijdperk via kleuren en materialen. Uiterlijk verandert de kleurschakering van een licht matte tint naar een diep metallic-effect. De middensectie voegt daar nog een extra dimensie aan toe, met een verdieping naar een Maserati-blauwe teint. Die blauwe kleur vloeit vervolgens verder door in uiteenlopende schakeringen, waardoor de kleur tot leven lijkt te komen.”

De auto wordt niet verkocht, maar zal een tour over de wereld gaan maken. Of hij daarbij ook Nederland aandoet is niet bekend. In 2018 maakte Maserati deze toekomstplanning, zonder GranTurismo en -Cabrio. Een nieuwe versie van deze modellen werd later toegevoegd.