Tata slachtoffer dodelijk virus

Helaas moeten we melden dat de Tata Zica is overleden. De hatchback is het slachtoffer geworden van het zika-virus dat momenteel de wereld in zijn greep houdt.

We hadden eigenlijk niet verwacht al zo snel over het voor Nederland compleet oninteressante Tata te schrijven, maar deze faal is te mooi om te laten liggen. Het Indiase merk zou namelijk binnenkort bevallen van een nieuwe hatchback en de naam voor de nieuweling was al gekozen. Op het geboortekaartje stond vol trots ' Tata Zica' geschreven. Die kaartjes kunnen nu in de papierbak, want de Zica is niet meer.

De marketingafdeling van Tata had namelijk even geen rekening gehouden met de plotselinge opkomst van het zika-virus. Deze ziekte wordt overgedragen door muggen en er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft al de wereldwijde noodtoestand uitgeroepen vanwege de uitbraak en dat is nu net niet de publiciteit waarmee Tata zijn nieuwe model wil associëren. Einde verhaal dus voor de Tata Zica, zo meldt de BBC.

De presentatie van het model op de autoshow in New Delhi gaat gewoon door en een promotiecampagne voor het model (met Lionel Messi in de hoofdrol) is in volle gang. Er is nog  geen nieuwe naam gevonden. Waarschijnlijk willen de marketingmannetjes van Tata er deze keer heel zeker van zijn dat de nieuwe naam niet wederom een verkeerd imago heeft. Ze kunnen bij hun collega's van andere merken kijken wat er verder niet handig is. Zo blijkt Pajero (Mitsubishi) in het Spaans een beschrijving te zijn van een fapper en schijnt Caliente (Ford) in het Mexicaans een bijnaam te zijn voor een straatprostituee. Een beetje het nieuws volgen lijkt ons ook een goed idee. Zo is de afkorting IS tegenwoordig redelijk negatief in het nieuws. Gelukkig heeft Lexus die naam al geclaimd.