Obama's obstinate olietaks - $10 per vat

Nederland kreeg ooit het kwartje van Kok, de VS wacht een belasting van $10 op een vat olie als het aan president Obama ligt. Piswoeste Republikeinen in 3..2..1.

Wanneer je in het laatste jaar van je tweede ambtstermijn zit, dan kan je gerust wat impopulaire maatregelen opperen. Nu Seinfeldmaatje Barack Obama zeker weet dat zijn laatste jaar in het Witte Huis is ingegaan laat hij een proefballonnetje op: er moet een oliebelasting van $10 per vat (159 liter) komen. Voor het milieu enzo, want de laatste 7 jaar heeft Obama zich immers enorm geprofileerd als natuurbeschermer. Wie zijn barrels per tiental inkoopt betaalt dus het barkie van Barack.

In tegenstelling tot de eerder aangehaalde 25 guldencent van onze oud-minister van Financiën - thans voor 5 ruggen per vergadering commissaris bij een grote Chinese bank - die de Nederlander nog steeds elke tankbeurt per liter wordt ingebracht, zullen Amerikanen dit nooit over hun kant laten gaan, en dat weet Obama ook erg goed. Doel van dit symbolische proefballonnetje is eerder om een discussie over het milieu aan te zwengelen. Eventueel hieruit voortkomend beleid is een probleem voor zijn opvolger, want Obama draagt over een jaar geen politieke verantwoordelijkheid meer.

Vorig president Bush Jr. riep al dat Amerika verslaafd is aan olie, en zijn opvolger Obama herhaalde dit. Allemaal leuk en aardig, maar ondertussen is de belasting op brandstof praktisch niet-bestaand, frackt de VS zich een slag in de rondte, en houdt het land zich vooral heel erg afzijdig als het op milieuwetgeving of toewijding aan internationale verdragen op dit gebied aankomt. Het milieu heeft nooit prioriteit gehad in het beleid van Obama, en dezelfde man gooit nu olie op het vuur en koren op de molen van zijn tegenstanders. De Republikeinen hebben nu een bunker aan munitie om af te schieten op zijn mogelijke Democratische opvolgers, die volop aan het campagnevoeren zijn.  Niet dat het hun idee is, maar zo zal het wel gespind worden.

Het is niet te hopen dat het duo Dijsselbloem/Wiebes geïnspireerd raakt door dit ideetje. Zo ja, dan roepen we ook hier allemaal in koor: 'thanks, Obama!'