Nederlander Rinus van Kalmthout rijdt Indycar in 2020

De 19-jarige Rinus van Kalmthout rijdt volgend jaar Indycar bij het topteam van veteraan Ed Carpenter. Veekay, zoals de coureur in Amerika heet, maakte de afgelopen jaren al indruk in de 'Road to Indy', vergelijkbaar met de Formule 2 en 3.

Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout

Met zijn leeftijd is Rinus van Kalmthout de jongste Nederlandse Indycar-debutant ooit. Tijdens de presentatie van de nieuwe deal in het hoofdkantoor van de Veghelse supermarktketen Jumbo, vertelde Rinus dat zijn doel voor het jaar is om het Rookie-kampioenschap te winnen. Hij hoopt uiteraard ook op zeges in de topwagen die ECR voor hem klaar heeft staan. Rinus: "Ik ben superblij. Om in drie jaar vanuit het USF2000 kampioenschap naar de NTT IndyCar Series te promoveren, is heel speciaal. Het aantal stoeltjes in de NTT IndyCar Series is beperkt, dus als ze dan voor jou kiezen, is dat een hele eer. Ik wil daarnaast Jumbo, La Place, KNAF TeamNL, Basic-Fit en iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt bedanken, maar bovenal natuurlijk ook mijn familie en niet te vergeten mijn Amerikaanse manager Charles Crews. Ik kijk nu al uit naar de start van het seizoen."

Ed CarpenterRacing

Uiteraard is Van Kalmthout in zijn nopjes met de nieuwe deal, maar Ed Carpenter is tevreden: "I have been following Rinus’s path through the Road to Indy, especially the past two years. It was clear to me that he deserves to be in an Indy car. After his first day in a car at Portland this past season, that feeling became even more apparent. His pace, feedback and demeanor inside the car was very impressive for such a young driver. We’re very excited for the 2020 season to get here and have an ECR car return to Victory Lane!"

Afgelopen week gingen de geruchten al rond dat de Hoofddorpse coureur een grote stap in Amerika zou zetten. Rinus zelf relativeerde de geruchten via zijn sociale media, maar nu blijkt dat het nieuws toch waar was.

Arie Luyendijk

Ook Nederlands grootste Indycar-coureur (met onder meer twee Indy 500-zeges) is enthousiast: "Dit is en topdag. Hij heeft het geweldig gedaan met 6 zeges in de Indy Lights. Geweldige opmars vanaf het kleine jochie tot een Indycar-coureur. Gefeliciteerd Rinus. En 30 jaar na mijn zege in de Indy 500 sta jij daar aan de grid."