Zu verkaufen: faallimousine van Poetin

Oneindig veel hoeken, zeeën aan luxe aan de binnenkant en gebouwd voor de man die eigenhandig referenda in den vreemde bekostigt. Wie maakt ons los?

Als president van Rusland kan je uiteraard niet aankomen met een Duitse, of god verhoede een Amerikaanse auto onder je kont. Vladimir Badass Poetin -wij mogen Vladi zeggen- zocht begrijpelijkerwijs een limousine van Russische makelij om zijn S-Klasses te vervangen. Dat bleek een uitdaging, want de Russen kunnen uitstekende vodka maken, maar staan niet bekend om hun geavanceerde auto-industrie.

Gelukkig was daar vrachtwagenbouwer ZIL die voor de gelegenheid ook wel even een limousine in elkaar wilde timmeren. Dat ging blijkbaar minder makkelijk dan gedacht, want de productie van dit ZIL 4112R prototype nam zes jaar in beslag. En nog kon er geen limo worden gemaakt zonder fouten. Bij de eerste testrit sloten de deuren niet lekker en deden de ruitenwissers het ook niet. De 7,7 liter benzinemotor bleek ook niet bepaald Greenpeace-proof, met een verbruik van 65 liter per 100 kilometer. Dat was nog voor het extra gewicht van de bepantsering erbij kwam.

Het project is dus enorm gefaald. Dit prototype verdween daarom snel weer in een opslagruimte, uit het zicht van Vlad, en de Russische overheid schreef een nieuwe aanbesteding uit voor een presidentiële limousine van eigen bodem. Daar wordt hard aan gewerkt en bij gebrek aan beter laat Poetin zich nog immer door Mercedessen vervoeren.

Het geflopte prototype van de ZIL 4112R is nu uit zijn stoffige onderkomen getrokken en wordt te koop aangeboden. Voor de vraagprijs van 1,2 miljoen dollar kan je echter ook een vloot aan betrouwbare Europese limousines kopen die wél werken.  We vermoeden dan ook dat de verkoper rekent op een verzamelaar met diepe zakken die alleen is geïnteresseerd in de opvallende geschiedenis van het bakbeest. Dus mocht je té veel geld willen uitgeven aan een auto met veel mankementen en waar Poetin waarschijnlijk alleen afkeurend naar heeft gekeken: dit is je kans.