Zweden vervolgt Spyker-baas Victor Muller

Het compleet gefaalde Saab-avontuur krijgt nog een staartje voor Spyker-opperhoofd Victor Muller. Hij wordt in Zweden verdacht van het op grote schaal belemmeren van belastingcontroles.

De Swedish Economic Crime Authority (SECA) vervolgt in totaal drie ex-bestuursleden en twee voormalig managers van Saab. Naast het verhinderen van belastingcontroles wordt het vijftal ook verdacht van het wegsluizen van 3,5 miljoen euro naar een firma die in Cyprus staat geregistreerd. Die truc zou zijn toegepast om het verbod op de Russische financier Vladimir Antonov te omzeilen.

Als de heren schuldig worden bevonden, kunnen ze een boete krijgen of een celstraf die kan oplopen tot twee jaar.

Het is niet de eerste keer dat Muller de lange arm van de Zweedse wet achter zich aan heeft. In 2013 werd hij ook al eens onder het vergrootglas gelegd, omdat Saab hem betaalde als adviseur via een bedrijf op de Nederlandse Antillen.

Dit stukje Saab-geschiedenis steekt op een vervelend moment de kop op. Muller probeert net Spyker nieuw leven in te blazen door op de komende autoshow in Genève een nieuw model te presenteren. Van deze C8 Preliator is tot nu toe alleen een teaser getoond.