Wat hebben we eigenlijk aan autoruiten?

Autoruiten schijnen heel belangrijk te zijn. Kunnen we door naar buiten kijken, de weg zien en eigenlijk zo'n beetje alles wat uw rij-instructeur ("KIJKEN!") ooit vertelde dat belangrijk was. Dat moet maar eens afgelopen zijn.

General Motors heeft een mooie gadget in zijn nieuwste Cadillac gepland. De CT6 heeft een achteruitkijkspiegel die niet het zicht achter spiegelt, maar waarop ook beeld wordt geprojecteerd dat een camera achterop de auto vastlegt. Zoals de achteruitrij-feature die de wat luxere auto's tegenwoordig hebben. U gooit de wagen in reverse en dan ziet u ineens wel dat immer jankende buurkind dat u liever onbewust had aangereden.

Nu is er een document (u kunt wel klikken, maar zeg dan niet dat we niet gewaarschuwd hebben voor een coma wegens saaiheid) van een of andere veiligheidsinstantie in de VS, dat eigenlijk de deur openzet voor het afschaffen van autoruiten. Want wat als we op de plekken waar transparant glas zit, nu gewoon tv's monteren? Die leveren een veel beter beeld dan wat wij met het blote oog kunnen zien.

Want auto's zijn hartstikke leuke dingen verder, maar die A-, B- en C-stijlen doen voor het zicht wat aids voor levensverwachting doet. Hoe vaak hebben wij geen auto's gereden waarin het zicht rondom eigenlijk niet bestaat en we op zijn best konden zien welk ongeluk vóór ons stond te gebeuren - die aanstormende vrachtwagen links zagen we nooit. Camera's kunnen dit verbeteren, die brengen een veel beter beeld dan we nu gewend zijn, zeker als daarop ook nog augmented reality bij komt en een computer potentieel gevaarlijke situaties identificeert. De excuusjes om die kutkoter een bumperkusje te geven verdwijnen als sneeuw voor de zon.