Onderzoek: 'BMW-rijders vertonen meeste psychopathische trekjes'

Zegt de auto waarin je rijdt iets over je persoonlijkheid? Absoluut, aldus een kwalitatief discutabel onderzoek. En ken je iemand met een BMW onder z'n kont, dan moet je misschien iets meer op je hoede zijn.

BMW

Vooroordelen over auto-eigenaren, je hebt ze genoeg. Zie je bijvoorbeeld een Toyataatje Yaris rondtuffen, dan zal d'r vast een fossiel achter het stuur zitten. Volvo op de weg? Ongetwijfeld een ouwe lul die traag optrekt en nooit inhaalt omdat de cruise-control standaard aanstaat. Maar Koning Vooroordeel blijft toch, jawel, de BMW-bezitter.

Dat zijn namelijk de grootste aso's. Althans, dat denkt men. Ter promotie van een auto-serie in Engeland (dus neem het onderzoek met een vaatje zout of drie) werd onderzocht welke auto-eigenaren als de grootste aso's gezien werden en de BMW-bezitter torende met kop en schouders boven de rest uit op de aso-schaal. Met als toppunt volk in een BMW M3.

Maar daar houdt het niet op. Er is nu namelijk ook quasi serieus onderzoek gedaan naar de psychopathische neigingen van autobezitters. En u raadt het al: BMW-rijders komen wederom niet heel lekker uit de verf.

Onderzoekje

Scrap Car Comparison (SCC) - niet per se een gerenommeerd onderzoeksbureau, maar hé, het is wat het is - heeft een paar duizend autobezitters een testje met vragen laten maken. Op basis van de ingevulde antwoorden kreeg men dan een zogenaamde psychopatenscore. Zaken waar o.a. naar gekeken werd: oppervlakkige charme, hoe fantastisch iemand zichzelf vindt en de mate waarin mensen spijt ergens van hebben.

Bayerische Motoren Werke

Bovenaan de lijst: BMW-rijders. Op de voet gevolgd door de Audi-bezitters. Mensen met een Fiat, Mazda of Honda - in die volgorde - maken de de top-5 compleet. Kleinste kans op psychopathische neigingen hebben de Skoda-bezitters, die zijn heel gewoontjes. Niks mis mee, aldus het onderzoek.

Naast het automerk, is er ook een lijst gemaakt op basis van de kleur van de bolides. Gouden of bruine bak? Grotere kans op psychopathische trekjes. Lui met een rode auto bungelen onderaan op de psychopatenlijst. Tot slot scoorden elektrische rijders en mensen die hun auto tunen opvallend hoog.

Tip van de dag: blijf vooral uit de buurt van personen met een gouden, elektrische, getunede BMW.

Achtergrond
  • GeenStijl, Scrap Car Comparison
  • Unsplash, Ash Saribekyan