Review-roundup: dit vindt de pers van de Honda NSX

De Honda NSX: iedereen loopt met de eerste generatie weg, want de Japanner met middenmotor was analoog, hoogtoerig, direct, en er zat een vleugje Senna aan. Na 28 keer uitstel is de tweede generatie er nu eindelijk, en de pers mocht een rondje.

Laten we even in vogelvlucht door de geschiedenis van deze NSX gaan: nadat de eerste generatie uit productie was, ontstond begin deze eeuw het plan voor een opvolger, met een loei van een V10 aan boord. Dit was in een tijd dat de F1 nog met V10-motoren rond reed, en BMW en Audi deze ook in hun topmodellen lepelden. Het Honda-management schoot de overgemotoriseerde NSX een kleine 10 jaar geleden echter af (want crisis), en het project verdween voor jaren in de ijskast.

Toen de NSX weer tevoorschijn werd getoverd was het grote downsizen en drukvullen in volle gang, en dus viel de keuze op een V6, waar steeds meer technologische gizmo's aan werden toegevoegd. Om nog onduidelijke redenen bleef de NSX maar uitgesteld worden, terwijl pers en publiek gevoerd werden met concepts en bijna-productiemodellen. Tony Stark ruilde zijn R8 in 2011 om voor een NSX, en in januari 2012 stond er een concept. 

Nu, meer dan 4 jaar na zijn aanzet heeft het Europese autojournaille ein-de-lijk met de nieuwe Honda NSX gereden, aan de zonnige Amerikaanse westkust (de NSX wordt ook niet in Japan, maar in de Acura-fabriek van Ohio gebouwd). Deze week ging het embargo er af, en kan Honda zijn langverwachte lof oogsten.

De tweezits NSX (New Sports eXperimental) haalt in totaal 581 pk uit een 3.5 V6 biturbo (met een blokhoek van 75 graden en dry-sump smering) en 3 elektromotoren (2 voor en 1 achter), die via een zeer complex systeem en een 9-traps DCT de wielen zo efficiënt mogelijk aandrijven. Eigenlijk is dit een soort BMW i8, maar dan met fatsoenlijke motorisering, doch zonder koolstofvezel monocoque. Honda belooft dat de nieuwe NSX (1.725 kg schoon aan de haak) sneller het circuit rond draait dan een 458 Italia of een 911 Turbo.

Wanneer de NSX deze herfst op de markt komt, hou dan rekening met een vanafprijs van dik 200.000 euro (180k in Duitsland). Of de Japans-Amerikaanse sportwagen dat ook  waard is? Onderstaande reviewers vinden door de bank genomen van wel:

Evo -'worth the wait'

Autobild - 'kleeft als een stuk kauwgom aan de weg

Autocar - 'a terrific track car'

Top Gear - 'more impressed than I had expected, well worth the wait'

What Car - '4 out of 5'. Verder: zie Autocar, want dezelfde auteur. 

Al met al geen verrassingen en weer de nodige dooddoeners. Kennelijk voel je je toch verplicht iets aardigs zeggen als je op Honda's dime de halve wereld rond gevlogen wordt, en 3 nachten in een duur hotel wordt gestald, maar zo wordt het spel gespeeld. Snappen we ook wel, hoewel autoreviews er niet onvoorspelbaarder op worden.