Drie argumenten tegen het verbieden van auto's met verbrandingsmotor

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil auto's met verbrandingsmotor in 2030 verbieden en over tien jaar mogen alleen nog maar elektrische auto's worden verkocht. Hij had het over 'de uitlaat als sigaret', een uitdrukking die hij van ons overnam.

Toen wij deze zinsnede muntten, was die echter ironisch bedoeld. De ironie. Enfin, milieuclubs zijn erg ingenomen met deze 'visie'. Wij bieden u drie argumenten waarom een verbod een slechte en gevaarlijke zaak is.

1. Milieuvervuiling als argument voor martelen

Er is een heel sterke analogie tussen de PvdA en milieuclubs als het gaat om de aanpak van uitstoot-auto's en antiterreurwetgeving. Niemand is voor terrorisme en niemand is voor milieuvervuiling - dus hoe kan je dan tegen maatregelen zijn die dat tegengaan? Dat is een heel slim frame, maar rechtvaardigt als het om terrorisme gaat niet zoiets als 'verdergaande verhoormethoden' of het op immense schaal aantasten van de vrijheid en privacy van burgers. Toch zal de VVD, kampioen burgerrechten vergooien in de strijd tegen terrorisme, dan insinueren dat u onschuldige burgerdoden minder belangrijk vindt dan uw eigen grondrechten. 

Let op de milieu- en bijbehorende gezondheidskaart: als je tegen extreme plannen bent om vervuiling aan te pakken of de volksgezondheid te verbeteren, ben je 'dus' voor zieke kinderen. Zie maar eens van dat frame af te komen. Toch is het niet zo lastig als het lijkt. Leidend is het principe dat het doel niet altijd de middelen heiligt: wie de lijn van de PvdA volgt, verliest zijn vrijheid om vlees te eten, op vliegvakantie te gaan, of überhaupt iets milieubelastends te doen. Milieu-principes zijn leuk en soms nodig, maar ze zijn nooit (nee, nooit) gratis. Zeker niet als er verboden in het spel zijn, dan wordt uw vrijheid aangetast. Niet in de laatste plaats omdat de milieubeweging een rupsje Nooitgenoeg is; soms is waarschuwen voor een glijdende schaal helemaal geen drogreden maar gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

2. Die elektrische auto komt er toch wel

De PvdA en de milieulobby (met wie zeker is overlegd) maken een hoop stampij om een probleem dat door de markt opgelost zal worden. We weten wel dat deze partijen de vrije markt als het urinoir van satan zien, maar toch zal die uiteindelijk in het voordeel van het Electric Vehicle (EV) oordelen. Nu zijn EV's nog te duur voor het grote publiek. De eerste computers waren dat ook. Consumenten willen best schone auto's rijden, bedrijven voelen zich nu al gedwongen om schone leasewagens uit te geven aan het personeel en de fiscale stimulus zal ook wel blijven. Het wagenpark zal in meerderheid elektrisch worden. Brandstofmotoren zullen een verschijning worden zoals de oldtimers van nu.

Waarom dan brandstofmotoren aanpakken? Alsof het zinnig is om die paar duizend hobbyisten van de weg te jagen. Als emissies uit de automotieve wereld met negentig procent dalen, is het dan echt noodzakelijk om de laatsten der Mohikanen weg te verbieden? Nee, inderdaad niet. Dat is namelijk als zeggen: we hebben onze utopie eindelijk gecreëerd, maar er is nog steeds een aantal dissidenten en die moeten we heropvoeden. Dat dient geen significant nut, maar getuigt van een rationalistisch puritanisme waar wij van rillen.

3. U mag geen auto hebben

Uitgaande van de logica van de PvdA en de milieulobby zal de elektrische auto ons wagenpark niet overnemen. Anders was dat hele verbod niet nodig. Kennelijk verwachten ze dat EV's een minderheid blijven op 's Heeren wegen. Hoe zou dat nu kunnen? Nou, niet omdat mensen het milieu haten, maar omdat elektrische auto's voor de meeste mensen gewoon te duur zijn. Bovendien schrijven ze door de nog lang niet uitontwikkelde en dus snel versleten accupacks binnen een paar jaar af tot bodemprijzen. En een tweedehands kopen is om deze reden dus ook oninteressant, want er moet een nieuwe accu in.

Als we auto's met brandstofmotoren gaan verbieden, betekent dat (nogmaals volgens de eco-logica), dat veel mensen het zich niet meer kunnen permitteren om auto te rijden. Ze kunnen elektrische auto's domweg niet betalen. Kennelijk moeten burgers die consequentie voor lief nemen, want alles voor een schone en gezonde wereld. En wie tegen is, is een egoïstische antisociale. Wij zijn vast niet de enigen die ineens de geur van totalitarisme ruiken.