Formule 1 nu ook met hybride kwalificatie

Na het falen van de nieuwe kwaificatieformat voor de Grand Prix van Australië gooit de F1 de boel andermaal om. In eerste instantie was er sprake van dat het oude systeem terug zou komen, nu wordt er toch gedacht aan een hybride oplossing.

Het hybride kwalificatiesysteem heeft overigens niets te maken met elektrische rijden. Het verwijst naar een combinatie tussen de oude en de nieuwe manier van kwalificeren. Hierbij zouden Q1 en Q2 volgens het nieuwe knock-outsysteem verlopen en het laatste deel waarin ook de polepositie wordt vergeven zou gewoon weer op tijd gaan zoals we het kennen van voorgaande jaren.

Meerdere teams riepen na Melbourne op het nieuwe systeem direct in de prullenbak te dumpen, maar nu er iets meer bedenktijd is gepasseerd lijkt de nuance doorgebroken en wordt er lekker gepolderd. Force India-teambaas Bob Fernley gaf al aan niet terug te willen naar het oude systeem. Hij liet weten dat Q1 en Q2 best te pruimen waren, maar dat er vooral aan Q3 gesleuteld moet worden. Meerdere FIA-bestuurders en bandenboer Pirelli zijn het met hem eens.  Donderdag stemt de F1-commissie over de kwalificatie in Bahrein en het lijkt er op dat de hybride kwalificatie als ultieme compromis uit de bus gaat komen.

Ondanks alle klachten toch nog één laatste kans voor het nieuwe systeem. In Bahrein rijden we nogmaals met het knockout systeem. Voorspelling: als het weer zo saai eindigt zien we het hybride-systeem in China alsnog ingevoerd worden.