Raikkonen gaat BBQ-motor hergebruiken

Het leek er op dat Kimi Raikkonen met zijn binnenbrandje tijdens de Grand Prix van Australië zijn eerste motor van het seizoen al naar de klote had geholpen, maar hij heeft geluk. Ferrari meent dat de fikkende krachtbron nog wel is te redden.

Een motorbrandje verpestte in Melbourne de race van de ijskoude Fin. Het team vermoedt dat een falende turbo verantwoordelijk is voor de vlammen en laat weten dat de fik snel kon worden geblust. Marshalls spoten die V6 dusdanig snel onder, dat er geen brandschade is ontstaan aan de binnenkant van de brandstofmotor.

Ferrari gaat daarom komend weekend in Bahrein Raikkonen gewoon weer met deze krachtbron de baan op sturen. De kapotte turbo wordt uiteraard wel vervangen en het team gaat in de loop van het raceweekend kijken hoe de motor zich houdt.

Een coureur mag in een seizoen slechts vijf motoren gebruiken. Een motor bestaat volgens de FIA uit zes onderdelen, namelijk de verbrandingsmotor, de unit die vermogen haalt uit kinetische energie, de unit die warmte omzet in energie, de energieopslag, de turbo en de besturingselektronica. De rijder mag van deze zes onderdelen in een seizoen maar vijf exemplaren gebruiken en dat mag in elke mogelijke combinatie. Raikkonen begint nu dus aan zijn tweede turbo, maar kan voor de rest nog de eerste motor gebruiken.

Als een coureur meer dan vijf motoren nodig heeft, dan volgen de onnavolgbare gridstraffen.