Bewijs. Tesla is het nieuwe Apple

Een van de manieren waarop het merk Apple wordt gedefinieerd is zijn volgersschare. Dit zijn toegewijde liefhebbers die rustig uren wachten om als eerste bezit te nemen van nieuwe designporno. Tesla overtreft dit nu al.

Kijkt u eens. De eerste klant voor de Tesla Model 3 zit al klaar. Dit is meneer Stephens uit Australië. En hij wil heel graag zijn bestelling plaatsen.

Even terug naar Apple. We kunnen heel flauw doen over die religieuze devotie aan het merk, maar wat ons betreft kunnen er niet genoeg gelovigen uit de congregatie van de Heilige Jobs zijn. Het is gewoon schitterend spul. En dat helpt, want als we er toch tegenaan moeten kijken (en dat moeten we, want ostentatief Apple-gebruik is de regel), is het wel fijn dat het mooi is. Vergelijk het met auto's: liever een Alfa voor je in de file dan een Nissan Sunny.

Maar is Tesla het nieuwe Apple, enkel en alleen omdat het nu al een trouwe en mild fundamentalistische schare volgers heeft? Mwah, soort van. Want de vraag is of we Tesla-zeloten net zo onschadelijk vinden als die van Apple. Wat neerkomt op de moeilijke vraag of Tesla's wel mooi genoeg zijn om te voorkomen dat das Pöbel een irrationele haat ontwikkelt tegen de groenrijders. Is Tesla te hipster, met andere woorden?

Graag uw gedachten in de commentsecties. Wij houden het er voorlopig op dat het design van bijvoorbeeld de Model S het resultaat is van een ongeïnspireerd triootje tussen een Jaguar XF, een Peogeot 407 en een Maserati Quattroporte. Of dat goed of slecht genoeg is, laten we in het midden.

Update. Ook Hong Kong gaat compleet Apple.

Update 2. Ook in Amsterdam Zuid-Oost is de rode Tesla-lopert bezet.

Update 3. Zo gaat 'ie eruit zien, de Tesla Model 3.