Tesla Model 3. Dit is hem

Goedemorgen wereld, uw betaalbare Tesla is hier, en hij heet Model 3.

Tesla's eerste echte massaproduct werd zojuist onthuld via een leefstroom, en Autobahn keek me. CEO Elon Musk presenteerde het event traditiegetrouw lekker los en relatief ongescript, en bracht de volgende informatie naar buiten.

Allereerst natuurlijk waar het om draait: de specificaties. De Model 3 doet in zijn 'langzaamste' trim 0-96 km/u in minder dan 6 seconden, en heeft een EPA-range van minimaal 346 km (215 mijl). Let wel, dit zijn mInimumwaarden, er komen versies die veel sneller zijn. De prijs: 35.000 dollar, als beloofd. Reken voor Nederland op een prijs om en nabij de 35.000 euro.

Voor dit geld (en dus in de basisspecificatie) krijg je volgens Musk een auto die beter is uitgerust dan welke concurrent dan ook in deze prijsklasse. Het grote touchscreen is in de Model 3 gekanteld, en lijkt iets vierkanter te zijn. Verder toonde Tesla vooral duidelijk modellen die heel erg pre-productie zijn, maar ze hebben nog even.

Wilt u er meteen een dozijn bestellen? Mag niet, Elon limiteert de Model 3 tot 2 exemplaren per klant.

In de Model 3 zit je verder naar voren, waardoor alle inzittenden over afdoende beenruimte beschikken. Wellicht belangrijk voor de Californische dudes die er eentje willen kopen: je kunt er een surfboard van 2,10 meter in kwijt. Verkoop die oude VW-bus dus maar, jongens. 

Elke Model 3 krijgt standaard Supercharging (natuurlijk niet gratis, Elon don't run no charities), de capaciteit van het Supercharger-netwerk wordt de komende jaren verdubbeld. Het elektrische systeem van de Model 3 kan zich aanpassen aan elk elektriciteitsnet, en het aantal Tesla-locaties (met de nu nog dunne spreiding wel een beetje een achilleshiel van het concern) verdubbelt de komende jaren naar 440 stores en servicepunten.

Om te voldoen aan de geplande 500.000 Tesla's per jaar in 2020 wordt in samenwerking met partner Panasonic de Gigafactory gebouwd. Qua volume is alleen het Boeing-gebouw in Washington groter (drone video), Tesla mikt op 50 gWh batterijproductie per jaar.

We zagen gisteren via de sociaalmediaas al heuse Apple-toestanden over de hele wereld, met fans die per sé de eerste wilden zijn om een Model 3 te bestellen, blind een aanbetaling van $1.000 deden, en vervolgens nog minimaal anderhalf jaar moeten wachten tot ze hun EV krijgen. Eind 2017 wordt de auto op de Amerikaanse markt verwacht, in 2018 op de Nederlandse. Of het een wachtrij van hier tot Palo Alto waard was? Voor de die-hards ongetwijfeld.

Musk maakte bekend al 115.000 orders voor de Model 3 genoteerd te hebben (da's dus 115 miljoen aan aanbetalingen op de bank), waarvoor we ons petje afnemen. Verwacht op termijn een Crossover-variant van de 3, mét Falcon Doors, die Model Y gaat heten (en waarmee de S3XY-lineup compleet is).

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5eccd066bc21d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });