Bird wint openingsrace Formule E, De Vries debuteert met zesde plaats

Sam Bird heeft de openingsrace in Saoedi-Arabië gewonnen. Nyck de Vries startte vanaf P3 voor zijn debuutrace, maar moest zich tevreden stellen met de zesde plaats. Robin Frijns werd knap vijfde na een mooie inhaalrace.

HH-400033717

Met Nyck de Vries en Robin Frijns aan de start van een gloednieuw Formule E-seizoen, maakt het veld zich op voor de eerste race in Diriyah. De Vries kende een goede kwalificatie met een derde startplaats, Frijns zal het moeten doen vanaf P12. 

De start van de openingsrace kent weinig spektakel. Alexander Sims behoudt zijn eerste positie, de Vries houdt P3 en Frijns besluit de eerste ronde op P12. Daarna loopt de top drie uit ten opzichte van nummer vier Edoardo Mortara. Na een mooie actie van Frijns op Oliver Turvey is de jacht op nummer tien Jean-Eric Vergne geopend. 

Attack mode activated

Vanwege de onhandige positie van de attack mode haalt Frijns twee man in. De verplichte powerboost moet twee keer toegepast worden in de race. Het probleem hierbij is dat deze ver buiten de racelijn ligt. Het kost dus redelijk wat tijd voordat je er voordeel uit kunt halen. 

Sam Bird zit met nog zeventien minuten te gaan te drukken bij Nyck de Vries. De Brit heeft attack mode geactiveerd en opent de aanval op de podiumplekken. Na een mooie actie zakt de Vries terug naar P4. Niet veel later moet hij ook André Lotterer laten gaan en zakt hij uiteindelijk helemaal terug tot P7.

Stoffel Vandoorne gaat voorbij aan Sims voor de leiding van de wedstrijd. Sam Bird kan direct aansluiten en pakt P2. Een duur foutje van Sims, die na het activeren van zijn tweede attack mode terugvalt tot de vierde positie.

Sam Bird is erg snel. De Brit pakt met tien minuten te gaan de leiding van de wedstrijd ten koste van Vandoorne. Net op het moment dat de Belg een tegenaanval prepareert door een attack mode te activeren, komt er een Safety Car de baan op na een crash van Daniel Abt. 

Als de Safety Car de pitstraat in gaat zijn er drie ronden tot de finishvlag valt. Bird leidt, Lotterer ligt tweede en Vandoorne completeert voor nu het podium. De Vries en Frijns rijden achter elkaar op P6 en P7. 

Bij de herstart probeert de Vries met een optimistische inhaalmanoeuvre Sims in te halen. Grote winnaar van die actie is Frijns, die de twee bolides in een keer kan passeren. 

Sam Bird wint uiteindelijk in Saoedi-Arabië. André Lotterer en Stoffel Vandoorne mogen eveneens naar het podium. Robin Frijns verslaat Nyck de Vries in de strijd om P5. 

Autosport
  • Hollandse Hoogte