'Haal scholen uit sluiproutes navigatiesystemen'

Automobilisten die hun route door een navigatiesysteem of -app laten bepalen, zouden niet meer langs scholen geleid mogen worden. Dat stelt de GristenUnie voor, als oplossing voor een probleem waarvan wij niet doorhadden dat het bestond.

Mees en Sterre, leven ze morgen nog?

Als ouder vind je het niet fijn als je kroost naar school gaat langs een drukbereden weg, maar aan de andere kant: we moeten zowel stad als platteland met elkaar delen, dus kan je niet eisen dat er geen verkeer langs scholen rijdt. Hooguit dat de weg is ingericht om rekening te houden met schoolgaande kinderen. Als verkeer echt een probleem is, is een 30-zone wellicht een oplossing. En mochten automobilisten de limiet aan hun laars lappen, ga handhaven rond de tijden dat de school begint en eindigt.

Bovenstaande lijkt ons vrij elementair, maar kennelijk is het nodig in de Tweede Kamer een proefballonnetje op te laten, ter bescherming van onze kinderen. Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) gaat vandaag in de Kamer voorstellen dat navigatiesystemen auto's niet meer langs scholen sturen. Serieus.

"Bij het aangeven van de snelste of kortste routes houden de navigatiesystemen nu geen rekening met de scholen. Hierdoor is de verkeersveiligheid bij de scholen in het geding. Het zou een stuk veiliger zijn als er bij drukte geen alternatieve routes meer langs scholen worden aangegeven. Het is technisch mogelijk. In België gaan ze hier afspraken over maken. Ik ga een voorstel indienen zodat het hier ook niet meer gebeurt", aldus Van der Graaf in het NOS Radio 1 Journaal.

#teamStieneke

Ja, het werd natuurlijk ook hoog tijd dat er een einde kwam aan de dagelijkse praktijk van door de lucht vliegende tengere kinderlijfjes, en kleuters die als rijpe kersen uiteenspatten op de bumpers van X5's en Q7's. Gemiddeld haalt slechts 40% van de leerlingen de volgende klas, omdat de overige 60% gedurende het schooljaar één voor één geëlimineerd wordt door voorbijrazend verkeer. En de komende jaren wordt het alleen maar erger. Immers, een V8 in een dikke SUV hoor je tenminste van verre aankomen, wat je de kans biedt je uit de voeten te maken voor deze moordmachines. Over een paar jaar is echter is de Cybertruck hier, en die walst over je heen voordat je überhaupt iets merkt. Wij steunen daarom Stieneke, en haar uitermate nuttige voorstel.

Wellicht kunnen we het ijzer meteen smeden nu het nog heet is, en ook meteen bejaardentehuizen en vijvers met jonge eendjes (ook kwetsbaar) op de navigatie-banlijst zetten. En de weg rond scholen volleggen met glasscherven en spijkermatten, voor de mensen die de weg zonder navigatiesysteem ook kennen.