Horner: Red Bull gaat in 2020 voor kampioenschap met Verstappen

Na zes jaren van droogte wil Red Bull Racing in 2020 weer eens gaan oogsten. Teambaas Christian Horner spreekt de ambitie nu uit: met Honda en Max Verstappen moet de renstal opnieuw een titel gaan binnenhalen, het wordt volgend jaar erop of eronder.

Christian Horner

Max Verstappen maakt sinds 2015 deel uit van de Red Bull-familie. Dat betekent dat hij vijf jaar in de F1 racet, waarvan bijna vier jaar voor Red Bull. Met motorleverancier Renault werd na twaalf jaar gebroken, omdat de prestaties in het hybride-tijdperk ronduit tegenvielen, en sinds dit jaar is Honda aan boord als motorleverancier. Voor Max zelf is het zijn beste jaar ooit - qua punten dan. Met nog een race te gaan staat de teller op 260 punten, vorig jaar scoorde hij er 249. Leuk voor de statistieken, maar Lewis Hamilton heeft er 387, en Bottas 314. Ook dit jaar is Mercedes dus in a league of its own.

In 2020 loopt niet alleen het contract van Max Verstappen af, het is ook het laatste jaar onder de 'oude regels'. Dus: zonder budget cap en met extreem complexe bolides. Het is het laatste jaar waar iedereen weet waar hij staat, waarna ze in 2021 teruggaan naar de tekentafel, en de kaarten opnieuw geschud worden. In dit laatste klassieke jaar wil Red Bull Racing met Max Verstappen wereldkampioen worden, zo biecht Christian Horner op, in een interview met Auto Motor und Sport.

Op de vraag 'Kan Red Bull in 2020 om de titel strijden?' antwoordt Horner: "In die richting bewegen we ons. Het is ons doel, en ook dat van Honda en Max. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje." Hij realiseert zich ook dat voor 2021 alles nog open is: Hamilton, Verstappen en Vettel hebben nog geen contract voor dit jaar. Aan de andere kant: de keuze voor Honda heeft uitermate goed uitgepakt. De uitvallers van Max dit jaar waren voornamelijk door crashes, niet omdat de auto ermee uitschee. Horner: "We zijn op de verschillende testopstellingen veel vaker en harder onderweg. Dat is het voordeel van een fabrieksteam zijn. Honda stelt ons voldoende motoren ter beschikking. Hierdoor kunnen we de losse componenten veel beter op de limiet testen, en leren we beter hoe lang bepaalde onderdelen het uithouden. We kennen de zwakke plekken veel beter, en kunnen deze aanpakken."

Terugval na de zomer

Wil Red Bull volgend jaar kampioen worden, dan is consistentie het toverwoord. Dit jaar begon redelijk voor het team, ook al was tot Oostenrijk de derde plaats het beste resultaat. Pas vanaf daar kreeg het team vleugels (#seth), maar na de zomerstop zakte Red Bull weer in het moeras. Horner: "Daar is een aantal zaken gebeurd. Max het een paar keer pech. In Spa en Monza raakte hij direct in de eerste ronde in botsingen verwikkeld. We hadden in Monza de snelheid van de Ferrari's. In Singapore hebben we met de afstelling van de auto fouten gemaakt. In Rusland verwachtten we niet meer, dat is niet ons circuit. In Japan was Max opnieuw slachtoffer van een botsing. Alexander Albon haalde een solide vierde plek. Daar was voor Max zeker nog meer te halen geweest. In Mexico hadden we de snelste auto, maar toen ging alles fout wat maar fout gaan kon. Het feit dat Ales in de eerste zeven races na de zomerstop meer punten vergaard heeft dan Max toont, dat aan de andere kant van de garage niet alles paste."

Makkelijk gaat het in 2020 in ieder geval niet worden. Mercedes is al sinds 2014 onverslaanbaar, dus ga er maar aanstaan. Daarnaast heeft Ferrari met Leclerc nu ook een goede troef in handen. Echter, de Italianen laten 'gelukkig' strategisch genoeg steken vallen om het voor zichzelf te verpesten. Max Verstappen zelf sprak al eerder de ambitie uit in 2020 kampioen te worden, na maart 2020 weten we of dit ook een realistische ambitie is. Maar eerst wordt er komende zondag nog even de seizoensafsluiter in Abu Dhabi verreden.