De Concorde: het was de enige mogelijkheid ooit om als burger in vier uurtjes van Parijs/Londen naar New York te vliegen, maar sinds 2003 behoort supersonisch vliegen niet meer tot de mogelijkheden en zijn we 'terug bij af', met vliegtuigen die gewoon onder Mach 1 blijven. Supersonisch vliegen bleek te duur, te lawaaiig, en bovendien alleen geschikt voor vluchten die zich grotendeels boven zee afspeelden. Of hoort u graag elke vijf minuten boven uw hoofd een knal van weer een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat?
Ondergetekende kan pagina's volschrijven over de Concorde, met zijn karakteristieke verstelbare neus, en het fatale moment waarop een exemplaar bij het opstijgen vanuit Parijs op de startbaan over een DC-10 brokstuk reed. Of over de Sovjet-knock-off Tupolev Tu-144 (in het westen gekscherend 'Concordski' genoemd) die onvermijdelijkerwijs als tegenpool onstond, tijdens de koude oorlog. Maar dat is vandaag niet het onderwerp, we hebben het nu over de Aston Martin DBS Superleggera Concorde Special Edition. Een hele mond vol voor een nieuw speciaaltje uit de Aston Martin Wings Series.
10 exemplaren
Er worden tien van deze DBS'en gemaakt, featuring lavish personalisation via Aston Martin’s bespoke service, Q by Aston Martin. Niet alleen eren deze wagens het 50-jarige jubileum van de (inmiddels ter ziele gegane) Concorde, de Britten pakken meteen het 100-jarig jubileum van British Airways mee. Het is de vierde Aston in een reeks van speciale modellen die zich laten inspireren door de luchtvaart. Andere auto's uit deze Aston Martin Wings Series zijn de Vanquish S Red Arrows Edition; Vantage Blades Edition; en de V12 Vantage S Spitfire 80.
We kunnen er nog een heel verhaal aan hangen, maar de foto's spreken voor zich. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het Air League Trust, een non-profitorganisatie die kansarme kinderen leert vliegen en ze ondersteunt bij werk in engineering. De DBS zelf heeft de vertrouwde 5.2 V12 aam boord, met 725 pk en 900 Nm. Sneller op gang komen dan een Concorde doet deze niet, maar met slechts 6,4 seconden voor een 0-160 km/u-acceleratie hebt u weinig te klagen.