UITSLAG. De Grand Prix van China 2016

Op het circuit waar Max Verstappen vorig jaar zijn eerste briljante inhaalacties liet zien, mag hij vandaag vanaf de negende plek vertrekken. Rosberg staat op pole en zijn concurrent Hamilton helemaal achteraan. Alle ingrediënten voor goede actie.

In een enerverende race pakt Verstappen een mooie achtste plek. Bij de start gaat het belabberd en zakt hij van de negende naar de twaalfde plaats terug. Na de pitstop tijdens de safety car (vanwege rotzooi op de baan) in de vierde ronde ligt de Nederlander zelfs op P18. Vanaf daar is het een vechtrace, waarbij hij zich elke keer weer ver naar voren werkt om vervolgens weer terug te vallen door een pitstop. In de laatste run weet hij veel goed te maken met absurd snelle rondjes en pakt hij ook teamgenoot Carlos Sainz. Voor hem rijdt dan nog Bottas die zijn banden naar de klote heeft geholpen. In de voorlaatste ronde sluipt Verstappen naar de Williams op het rechte stuk en weet hij de druk op de Fin zodanig op te voeren dat Bottas zich verremt. Zo eindigt Max op een fel bevochte achtste plek.

Nico Rosberg pakt met zijn Mercedes de overwinning, maar de zeurpiet rijdt een eenzame race. Bij de start wordt hij nog ingehaald door Ricciardo, maar dat zet de Duitser weer recht in de derde ronde. Bij de safety car in ronde vier gaat de helft van het veld naar binnen, maar Rosberg kan buiten blijven op zijn softs en vanaf daar is zijn positie niet meer in gevaar gekomen.

De echte actie vond achter de leider plaats. In de eerste bocht botst Vettel zijn teamgenoot Raikkonen van de baan (video), maar iedereen wel zijn weg kan vervolgen. Volgens Sebastian is het de schuld van Kvyat en dat laat hij dan ook weten tijdens een tirade na de race. Onnodig, want het is vooral Vettels eigen schuld.

Door de pitstopchaos in de vierde ronde werd het veld flink door elkaar geschud. Dat resulteerde in veel inhaalacties, doordat veel snelle auto's van achteren een comeback moesten maken. Genieten voor de fans.

Hamilton had een baaldag. De Instagramster moest al achteraan starten en verloor in de eerste ronde zijn voorvleugel. Door veel pitstops was de regerend wereldkampioen vooral het middenveld te vinden, waar hij probeerde een opmars te maken naar de top. Dat lukte maar deels en aan het eind van de wedstrijd bleef hij op een zevende plek achter Massa klem zitten. Verstappen eindigde vlak achter hem.

Teruglezen wat ons team van F1-bankdeskundologen erover te zeggen hadden kan op de Twitters.