Toekomst zowel Mercedes F1 als Toto Wolff na 2020 onzeker

Mercedes-AMG Petronas F1 is al sinds 2014 het dominante team in de Formule 1, en de vraag is: hoe lang wil je alles blijven winnen? We dropten al eens voorzichtig het bommetje dat we Mercedes na 2020 best eens konden zien vertrekken, en dat vermoeden wordt sterker.

Toto Wolff

Het succes van Mercedes hangt op een aantal factoren: ten eerste had het team het in een keer goed, met de hybride V6. Daarnaast staat superchamp Lewis Hamilton op de payroll, heeft het team een voorbeeldige organisatie, een schaal waar geen ander team aan kan tippen, én Toto Wolff. 

De 47-jarige Oostenrijker, geboren als Torger Christian Wolff, schijnt in beeld te zijn voor de hoogste functie binnen Liberty Media, als vervanger van Chase Carey. Een en ander zou perfect kunnen samenvallen met een vertrek van Mercedes uit de koningsklasse. Het team wint als gezegd al sinds jaar en dag alles, dus wat heb je dan nog te bewijzen? Daarnaast is en blijft de F1 een money pit, vanuit Mercedes gaat er elk jaar makkelijk €300 miljoen in. Combineer dit met aanstaande forse bezuinigingen bij moederbedrijf Daimler, dat de zeis over flink wat (managers-)functies gaat halen, en je hebt weer een argument om niet honderden miljoenen in het F1-avontuur te gooien. Te meer omdat Mercedes ondertussen prescence in de Formule E heeft, en dat is niet alleen veel goedkoper, maar ook nog eens groener. Tot groot genoegen van de nieuwe woke-CEO Ola Källenius. Mercedes' toekomst is grotendeels elektrisch, en het is de vraag of de recente plannen van de F1 om klimaatneutraal te worden, op tijd komen.

Dat Mercedes na 2020 niet helemaal uit de F1 vertrekt is al zeker, want het sloot een motorendeal met McLaren, vanaf 2021. Echter, een stap terug van fabrieksteam naar motorenleverancier klinkt niet onlogisch. In dat geval hoeft Mercedes geen nieuwe auto voor 2021 te ontwikkelen, en kan het in de oude vertrouwde rol bij McLaren terugvallen.

Absentie Wolff Brazilië

Zoals u weet was Toto Wolff vorige week zondag niet op Interlagos, zijn eerste absentie sinds 2013. Volgens GPToday was dit geen toeval: Wolff zou in Londen geweest zijn om de toekomst van Mercedes F1 te bespreken. Wolff is niet alleen teambaas, hij heeft ook een 28% aandeel in het team. Zijn verbintenis als teamchef loopt echter eind 2020 af. Bovenstaande is speculatie, maar de puzzelstukjes zouden op deze manier wel perfect op hun plek vallen. Resteert alleen nog de vraag: wat doet Lewis Hamilton in dat geval na 2020?