Volvo betaalt jaar lang laadstroom voor nieuwe klanten

Volvo Nederland wil elektrisch rijden stimuleren, en gaat daarom het stroombonnetje van nieuwe klanten oppakken. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

XC60 PHEV

Aangezien volledig elektrisch rijden in Nederland al genoeg wordt gestimuleerd met een lage bijtelling, en het sowieso een beetje duur zou worden om alle gereden kilometers af te dekken, richt Volvo zich op de PHEV-rijder. Rijdt u een Volvo plug-in hybride, dan springt de firma bij, mensen die een XC40 Recharge bestellen moeten zichzelf maar redden. 

Het aanbod geldt voor iedereen die in de periode van 17 oktober 2019 tot en met 15 april 2020 een nieuw Volvo plug-in hybride model aanschaft of least, en gaat in mei 2020 in. Via de Volvo On Call-app wordt het stroomverbruik van de auto bijgehouden, en na een jaar krijgt de berijder de gemaakte laadkosten op basis van de gemiddelde elektriciteitskosten in Nederland vergoed. Wie nooit ver weg gaat, kan dus de facto een jaar lang gratis rijden. Een aardig initiatief, in een tijd dat de PHEV weer een kleine heropleving beleeft. Volvo heeft PHEV-varianten van de XC40, en van alle S/V/XC60/90-modellen. Eigenlijk van alles wat ze aanbieden dus.

Een random gedachte die ons bij het lezen van het bericht te binnen schoot: 'dat hadden ze bij de V60 D6 ook wel kunnen doen, dan had het ze nauwelijks iets gekost'. Nu zullen de kosten wat hoger liggen, aangezien PHEV's tegenwoordig nagenoeg uitsluitend door particulieren worden gekocht. Dit in tegenstelling tot de tijd dat er bakken met bijtellingsvoordeel aan PHEV's werden gegund, en je alleen zakelijke rijders in die dingen zag. Particuliere rijders dragen hun eigen brandstofkosten (en rijden vaak kortere stukjes), en laden daarom behoorlijk wat gedisciplineerder bij.