Horner: dit was Max Verstappens beste Formule 1-seizoen ooit

Gistermiddag werd - met de eerste decemberrace in decennia - het Formule 1-seizoen 2019 afgesloten. Max Verstappen eindigde derde in het eindklassement. Volgens zijn teambaas Christian Horner was het Max' beste seizoen ooit.

Max Verstappen

Horners uitspraak komt niet uit de lucht vallen: het is gebruikelijk dat teambazen hun pupillen veren in hun achterste duwen, en bovendien was Max erg consistent in 2019. Horner, na de race van gisteren:

“Voor het team was het een overgangsjaar en dat zou het ook worden met de eerste motorwissel in dertien jaar. De samenwerking met Honda werkt enorm goed. De motor is bij iedere nieuwe specificatie beter geworden en de betrouwbaarheid is erg sterk geweest. We hebben dit jaar maar een mechanische uitvalbeurt gehad, in Azerbeidzjan. Bij iedere nieuwe krachtbron zijn we dichter en dichter bij de juiste snelheid gekomen."

We hebben drie pole positions, waarvan we er twee mochten houden, drie overwinningen, negen podiumplaatsen, dus dat is een indrukwekkende prestatie. Met de stabiliteit in de reglementen voor 2020 kunnen wij hopelijk het uitdagende team zijn. Mercedes heeft weer een heel sterk jaar gehad en ze zijn nog steeds de benchmark, maar het voelt absoluut alsof we dichterbij komen.”

Twee podiums minder

Of het daadwerkelijk Max' beste seizoen ooit was? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt: qua klassering en puntenaantal in ieder geval wel, qua podiumplekken niet. Max haalde in 2019 inderdaad negen keer het podium: drie keer met een zege, twee keer op P2, en vier keer op P3. Het is echter twee keer minder dan vorig jaar, toen Max elf keer met champagne mocht spuiten: twee zeges, vier keer P2 en vijf keer P3. Echter, door dit jaar minder uitvalbeurten te scoren (twee, tegenover vier in 2018) kwam zijn puntenaantal toch hoger uit.

Het doel voor 2020 is helder: wereldkampioen worden.