2020 wordt het jaar waarin ook de particulier elektrisch gaat rijden

Elektrisch rijden is tot nu toe nagenoeg uitsluitend bereikbaar voor zakelijke rijders. Maar, met de komst van steeds betaalbaardere elektrische auto's én de stijgende populariteit van private lease gaat dat volgend jaar veranderen.

Volkswagen ID. 3

Wie momenteel elektrisch rijdt, doet dit met 4% fiscale bijtelling. De maandlasten zijn laag, en bovendien hoeft er geen groot bedrag opgehoest te worden voor de aanschaf. Een modale elektrische auto kost nieuw 35 à 40 duizend euro, en dat is nogal een som voor een particulier, die er verder geen wezenlijk voordeel uithaalt, behalve misschien een goed gevoel. Voor het geld dat je neertelt, is er behoorlijk wat leuks (en groters) met een verbrandingsmotor te koop.

Aan de andere kant: in deze prijsklasse valt steeds meer elektrisch te kiezen. Vroeger werd hij alleen bevolkt door een Nissan Leaf, tegenwoordig zijn er tal van alternatieven, met een acceptabele reikwijdte bovendien. Daarnaast komen in 2020 kleine elektrische A-segmenters op de markt, die nieuw zo'n 24 duizend euro kosten. En de ID. 3 van Volkswagen, niet te vergeten.

Om ook deze auto's zakelijk te rijden blijft de aantrekkelijkste optie, met een fiscale bijtelling die vanaf januari 2020 8% bedraagt. Maar we zien ook openingen voor de particulier om in te stappen. Wie budget heeft en een simpel rekensommetje maakt (kosten afschrijving, onderhoud, voordeel van niet betalen MRB, 'brandstof'kosten per kilometer), kan wellicht nu voordeel zien in elektrisch rijden. Of een nadeel dat klein genoeg is om niet op te wegen tegen de eigen ideologische overtuiging, dat kan ook. Immers: biologisch/demeter eten is ook stukken duurder dan kiloknallers consumeren, maar toch zijn er zat mensen die voor optie 1 gaan.

Monitor elektrisch rijden

De ANWB voorspelt dat vanaf 2020 voor het eerst significante groepen particulieren instromen bij de aanschaf van elektrische auto's. Hierbij wijzen ze op de eigen Elektrisch Rijden Monitor, waaruit blijkt dat 58 procent van de Nederlanders op termijn wil overstappen naar een elektrische auto. Voor specifiek volgend jaar ligt dit aantal op 5 procent. De Wielrijdersbond signaleert bovendien een interesse in elektrisch rijden bij andere groepen dan de goedverdienende zakelijk rijder. Hierbij komt dat het aanbod aan elektrische occasions groeit, maar dat moet je wel aandurven als particulier.

In de eerste drie kwartalen van 2019 lag het aandeel elektrische auto's in de totale verkopen op 9 procent. Volgend jaar zal dit ongeveer gelijk blijven, zo is de verwachting. Mensen die even geen 25 mille op de plank hebben liggen voor een kleine e-Up, Mii (rijtest!) of Citigo, kunnen altijd nog uitwijken naar private lease. Het voordeel hier is dat de enige extra kosten bij deze financieringsvorm de brandstof omvatten, maar mensen die bijvoorbeeld op het werk gratis kunnen laden, kunnen deze component helemaal schrappen.