ISIS doet Google en Tesla na

Zelfrijdende auto. Dat lijkt ons genoeg qua hint.

Zelfrijdende auto's zijn dus niet alleen maar hipsterhebbedingetjes of de sleutel tot een toekomst die mooier is dan de groenste dromen. Het zijn in potentie ook gigantische bommen. Ja, we hadden het ook kunnen sugarcoaten, maar wij hoorden het van de NAVO. Of beter, van de 'Deputy Assistant Secretary General for the Emerging Security Challenges Division' van de NAVO. Dit verzinnen wij niet; deze baan bestaat.


Enfin, de NAVO waarschuwt nu voor iets wat de FBI al eerder naar buiten bracht: die zelfrijdende auto's zijn een prima asset voor ISIS. Zelfmoordenaars zijn natuurlijk in short supply als je überhaupt een tekort aan manschappen hebt. Nu is het niet zo gek als u denkt: allemaal leuk en aardig maar als de ingenieurs van Google en Tesla het zelfrijdende geheim nog niet volledig hebben gekraakt, dan hebben die achterlijke haatbaarden helemaal geen begin van een idee.

Maar dan onderschatten we de moeilijkheden waarvoor echte innovators staan. Iets met veiligheid en bureaucratie. Daar hebben de rakkers uit Raqqa natuurlijk een broedertje dood aan. Het enige wat zij hoeven ontwikkelen is een soort drone op wielen, een op afstand bestuurbare superbom. De voornaamste reden waarom we denken dat we daar in Europa nog geen last mee gaan krijgen, is omdat een auto wat lastig is binnen te smokkelen. Then again, je hebt een terreurcel, een buurt die zwijgt en een schuurtje nodig. Dus ja, dit is meer dan een toekomstig probleem.