Rotterdam creëert eigen parkeerproblematiek

Met zijn brede boulevards was Rotterdam vroeger de enige stad in Nederland die zich met metropolen in de wereld kon meten. Maar inmiddels is de kleinburgerlijkheid op het stadhuis toegeslagen en worden wegen in karresporen veranderd en parkeervakken geofferd zonder oplossing: beter OV.

Rotterdam

Terwijl bewoners van Utrecht en Amsterdam al jaren door ambtenaren gepest worden bij het aanvragen van parkeervergunningen, was het voor Rotterdammers altijd makkelijk om een vergunning te krijgen. Een bewoner van de stad is immers in het sociaal contract de opdrachtgever van de gemeente om de stad te organiseren. De opdrachtgever is dus de baas. 

Dat simpele principe geldt echter niet bij sosjalisten als Groenlinks. Die partij houdt niet alleen Amsterdam in een beklemmende greep, maar heeft nu ook zijn klauwen om Rotterdam geslagen. Dus worden vanaf 2020 de bewoners geplaagd in plaats van geholpen. De afgelopen jaren werkte Rotterdam hard om het aantal parkeerplaatsen terug te dringen. Waarom, dat wist niemand, maar nu heeft het ambtelijke monster zijn masker laten vallen: bewoners met een auto plagen. 

De Rotterdamse parkeervergunningaanvrager komt binnenkort op een wachtlijst. In plaats van ervoor te zorgen dat de bewoner (oftewel de opdrachtgever en belastingbetaler) zijn vervoermiddel voor de deur, of desnoods in de buurt kan zetten, wordt hij verwezen naar "de gratis P+R-terreinen buiten de stad".

Wij zijn zojuist voor de gein even gaan kijken bij het huis van burgemeester Aboutaleb. De beste man woont op loopafstand van metro en tramhalte die binnen een paar stop bij het P+R-terrein zijn, maar heeft een eigen parkeerplaats met bord voor de deur. U leest het goed: een eigen reservering met kruis op de grond voor de auto van de burgemeester.

Terwijl veel Rotterdammers in de haven werken, vertikt de gemeente het in de tussentijd om volwaardig openbaar vervoer naar die gebieden aan te bieden. De inwoners zijn dus aangewezen op hun auto's. Terwijl de Coolsingel rustig werkt aan de afbraak van parkeervoorzieningen, zouden de dames en heren politici er beter aan doen om eens een visie te ontwikkelen. Een met duurzame mobilitiet die verder gaat dan een elektrische scooter hier en twee elektrische steps daar.

Bouw die twee armetierige metrolijntjes nou eens uit tot een echt netwerk. Een systeem dat ervoor zorgt dat niet alle inwoners iedere ochtend en avond in een rijtje blik hoeven te staan. Dat bereik je niet door de Coolsingel in capaciteit te halveren om er een fietspad aan te leggen. En het verminderen van parkeerplaatsen en parkeervergunningen heeft ook geen nut als je mobiliteitsoplossingen aan het verzinnen bent.