Automatische verlichting is de domste uitvinding ooit

Dagrijverlichting en automatisch in- en uitschakelende verlichting. Zucht. Wie heeft die belachelijke dingen verzonnen, en waarom kun je ze ook handmatig in en uitschakelen? Dit moet de stomste innovatie uit de geschiedenis zijn.

Toen ik een kleine jongen was, reed mijn vader een Saab. Later werd dat een Lancia. Beide auto's kwamen uit fabrieken waar slimmeriken de scepter voerden. Zowel de Saab (90) als de Lancia (Thema) hadden verlichting die vanzelf aan en weer uitging met het contactslot. Dus de sleutel in de auto steken en hem starten was voldoende om de verlichting in te schakelen, en de motor uitzetten was genoeg om de verlichting weer uit te zetten. 

Het briljante daarvan was dat je ook nooit kon vergeten om de verlichting uit te zetten. Ik merkte pas bij mijn rijlessen in een Volkswagen Golf dat de luxe die op de Saab en de Lancia (en overigens ook op de Seat Marbella van mijn moeder) zat allerminst standaard was. Mijn rijleraar leerde me om na het starten van de auto de verlichting aan te zetten (zo waren we beter zichtbaar) en na het uitschakelen van de motor de verlichting weer uit te zetten. Ik was verbaasd dat het niet vanzelf ging, waarom zou je immers de verlichting aan willen hebben staan als je niet met de auto rijdt?

Nog erger werd het toen ik ontdekte dat in de Golf de autoradio wél vanzelf uitging als je het contact uitschakelde. In de Lancia was dat juist niet zo: je kon bij het benzinestation de auto uitzetten, gaan tanken en de inzittenden gewoon naar de radio laten luisteren. In de Golf (die ik nu als voorbeeld gebruik voor eigenlijk alle andere auto's) was het precies andersom: bij het tankstation bleven de lampen aan, maar ging de radio uit. Volstrekt onlogisch.

Toen de EU een aantal jaar geleden ging nadenken over auto's bleek dat de Europese ambtenaren niet verder dachten dan hun Volkswagen lang is. Ze kwamen niet op het idee om alle auto's uit te rusten met vanzelf aan en uitgaande lichten die gekoppeld zijn aan het contact. Er werd iets moeizaams bedacht: LED-dagrijverlichting en automatische dimlichten. Dat klinkt als een slimme en zuinige oplossing, maar het is gewoon een domme maatregel.

Natuurlijk wordt er een druppel olie bespaard doordat de dimlichten niet de hele dag branden. Maar aangezien vrijwel alle nieuwe auto's inmiddels volledige LED-verlichting hebben is het probleem van verbruik sowieso al opgelost.

Vervolgens is er nog iets wonderlijks. Die superhandige verlichting kun je ook zelf bedienen. En daar gaat het fout. Hoe vaak ziet u niet auto's rondrijden die alleen de LED-dagrijverlichting aanhebben, terwijl het donker is? Dat komt omdat de dashboardverlichting wel aanstaat als die vermaledijde dagrijlampjes aanstaan. In de bebouwde kom heb je niet door dat je auto nauwelijks licht geeft en dat de achterlichten uitstaan. Nog zoiets raars, waarom staan de achterlichten uit als de daglampjes aan staan?

Het meest bizarre van het hele verhaal is echter dat bij bijna alle auto's de echte verlichting niet automatisch aanspringt als de ruitenwissers aangezet worden. Hoezo is dat? Kan nou helemaal niemand bedenken dat automagische verlichting juist moet branden als het regent?

Daarom mijn stelling: de verlichtingssensor van een auto is de stomste automobiele uitvinding ooit, koppel de verlichting aan het contact. Motor aan = verlichting aan. Dat scheelt weer een hoop technologie die we niet nodig hebben.