Goh. Ook dieselbusjes blijken uitstootkanonnen

We hebben in ons leven maar weinig zekerheden: de zon komt op, vliegtuigen vallen in Egypte bij bosjes uit de lucht, de Nederlandse politiek wordt overspoeld met nitwits, en autofabrikanten zijn GOUDEEERLIJK als het op emissies aankomt. Of wacht..

Sinds in september 2015 dieselgate uitbrak spitste de discussie zich eigenlijk nagenoeg geheel toe op personenauto's. Maar welk deel van het Nederlandse wagenpark rijdt bijna exclusief op diesel, en legt ook nog eens een flink aantal kilometers per jaar af? Precies, de busjes. Aangezien niet CO2, maar NOx Het Nieuwe Kwaad is, nam meetinstituut TNO de uitstoot van een dozijn busjes onder de loep. En wat blijkt: gemiddeld wordt de norm met factor 6 overschreden, zo meldt de Volkskrant, dat de onderzoeksgegevens WOB'te.

Dit betekent dat niet de (al vrij liberale) limiet van 280 mg/km wordt genoteerd, maar 1.600 mg/km. Dat is 1,6 gram per kilometer, en 160g/100 km. Ter vergelijking: een middelgrote Volvo FM7-vrachtwagen stoot 370 g/100 km aan NOx uit. Volgens de boekjes dan. Ergo: het beschuldigende vingertje kan van de Volkswagen Golf-rijder verwijderd worden, vandaag is het de beurt aan de bouwvakkers en de koeriers om gedemoniseerd te worden door de publieke opinie. Morgen de scheepvaart doen?

De test werd via de Real Driving Emissions-procedure (RDE) gedaan, wat grotendeels het verschil verklaart. Daadwerkelijk rondrijden en mobiele metingen verrichten geeft heel andere resultaten dan wanneer je een auto in een lab op een testbank zet. Slechts één busje kwam glansrijk door de test - de Mercedes Sprinter met Euro VI-motor, die 175 mg/km uitstootte.

De volgende drie busjes waren topscorer:

- Opel Vivaro (2.117 mg)

- Mercedes Sprinter zonder Euro VI (1.982 mg)

- Renault Trafic (1.967 mg)

Het resultaat is extra pijnlijk voor Opel, omdat de personenautodivisie van het concern onder vuur ligt door partijen uit zowel België als Duitsland die hen beschuldigen van sjoemelsoftware. Opel beweert  bij hoog en bij laag dat dit klinkklare onzin is, en de afgelopen maand spraken de Rüsselsheimers zich meermaals in het openbaar uit tegen deze aantijgingen, twee dagen geleden voor het laatst.

De NOx-bode vroeg meteen importeurs om een reactie, en grosso modo is het antwoord zoals je kunt verwachten: men kan zich niet vinden in de resultaten, want de tests zijn niet precies volgens een specifiek script uitgevoerd of niet erkend, er was een te hoge laadbak gemonteerd, of meer van dat soort onzin in de marge. Als we nou gewoon eens zouden beginnen met toegeven dat labtests volstrekt niet representatief zijn voor de reële uitstoot, dan houden we mekaar ook niet onnodig voor de gek.

Let wel: het TNO nam ook al eens de uitstoot van diverse personenauto's, waarop GEEN sjoemelsoftware is aangetroffen volgens de RDE onder de loep, en ook daar waren de resultaten een factor 6 tot 20 hoger dan volgens de fabrieksopgave.

In 2017 moet de Real Driving Emissions-test grootschaliger worden ingevoerd, dus dan komen discrepanties tussen lab en weg toch wel aan het licht. Maar wellicht dat de ontwikkelingen op Euro VI-gebied uitstootcijfers daadwerkelijk flink kunnen drukken. De grootste anomalieën lijken te zitten bij Euro V en eerder, en met een flinke stoot AdBlue krijg je de uitstoot wel omlaag.