Het zal wel komen door de heiligheid *kuchrochelkuch* van Neelie Kroes, die tegenwoordig hoofd van de adviesraad van Uber is, maar Uber beweert geen gebruik te zullen maken van de informatie die ze van u hebben. Ook niet dat geinige gegeven dat klanten tot 9,9 keer meer betalen voor dezelfde rit als de accu van hun telefoon bijna leeg is. Yeah, right.
Hoe weet Uber dat in de eerste plaats? Nou, het is kinderlijk simpel. De Uber-app heeft toegang tot informatie over de accu in uw telefoon. Officieel is dat om te detecteren wanneer het ding leegraakt en de app zichzelf in laagverbruikmodus kan zetten. Maar koppel dat aan het geinige feitje dat mensen vlak voor hun telefoon sterft, hun kinderen nog zouden verkopen om een Ubertje te kunnen bestellen en tadaa: winstgalore to the max.
Uw economieleraar zou u vertellen dat de prijzen van een slavenritje dus erg elastisch zijn. Wie zijn vlucht moet halen, doet gekke dingen. Dat is in feite les 1 uit elk economisch handboek. Daarom is het ook zo gek dat Uber claimt niets met die gegevens te doen. Als wij de enige bakker in Darfur runnen, wilt u niet weten hoe snel we onze aureooltjes inruilen voor een gezonde marktinstelling.
Dat verwachten wij eigenlijk ook van Nikkelen Neelie, u weet wel, van de voormalige liberale volkspartij. Dus zodra Neelie hiervan hoort, zal ze vast vriendelijk doch dringend adviseren om de markt zijn werk te laten doen. En gelijk heeft ze: je hoeft die achterlijke prijzen niet te betalen. Maar ja, als de nood hoog is, kost dat geld. Welkom in het Vrije Westen.