Dit is de duurste Fiat 500L ooit

Wie betaalt er in hemelsnaam 100.000 euro voor een extreem burgerlijke Fiat 500L met een 1,4 liter viercilinder? Waarschijnlijk iemand die dichter bij god wil komen.

Aangezien een 500L vooral is gemaakt voor bejaarden die van veel ruimte en een makkelijke instap houden, is het niet meer dan passend dat dit exemplaar zijn waarde haalt uit het feit dat 's werelds bekendste bejaarde zijn achterwerk op de bekleding heeft laten rusten. Met deze Fiat toerde paus Franciscus vorig jaar door de straten van New York. Over een aantal weken wordt 'ie geveild.

Het is misschien wel één van de lulligste pausmobielen ooit. Hoewel de simpele Fiat goed past bij het bescheiden imago van zijn huidige pausschap, viel de heilige jurk een beetje in het niet bij de enorme Amerikaanse SUV's van de beveiliging die om hem heen cirkelde. Chrysler doneerde twee Fiats 500L's voor het bezoek van de baby- en landingsbaankussende godvertegenwoordiger. De secret service bevestigt dat de godsdienstgoeroe in dit exemplaar heeft gezeten en we geloven ze op hun woord.

Over de donkergrijze auto valt verder weinig interessants te vertellen. Het interieur heeft lederen bekleding op de stoelen en het stuur, want bescheidenheid is leuk, maar je wil de paus ook een beetje comfortabel vervoeren. Ook de optionele Beats audioset is aanwezig, voor Franciscus' favoriete gangsterrap.

Auctions America gaat in het weekend van 25 en 26 juni op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de hemelse Fiat. De verwachte opbrengst ligt tussen de 75.000 en 100.000 dollar en dat heeft weinig te maken met de achteruitrijcamera of een andere optie op het model. Ze verkopen niet eens een auto, maar een blok metaal, plastic, stof en leer dat toevallig een keer in aanraking is geweest met de paus. Het werkt, want het andere exemplaar is eerder al geveild voor 82.000 dollar. Wij vinden het wel gezegend en slaan even over.