UITSLAG. De Grand Prix van Canada 2016

In een niet heel enerverende Grand Prix van Canada heeft Max Verstappen een prima resultaat geboekt. Onze landgenoot liep net het podium mis, hij kwam als vierde over de streep. Nog voor klassementsleider Rosberg, die hij briljant achter zich hield.

De start - nadat de grid na de formatieronde EXTREEM laat vrij van volk was - was de briljantste van het seizoen. Sebastian Vettel knalde vanaf P3 nog voor de eerste bocht de Mercedessen voorbij, en gaf ze het nakijken. Hamilton maakte zich breed en tikte Rosberg van de baan, waardoor de Red Bulls hem voorbij kwamen. Verstappen zag een gaatje bij Ricciardo en pakte P3. 

De hele top 10 startte van Ultrasofts. Zowel Vettel als Raikkonen gaan in ronde 12 naar binnen, en wisselen naar supersofts. Ondertussen houdt Max op P2 een gaatje van meer dan een seconde naar Ricciardo. In ronde 19 heeft Vettel beide Red Bulls gesnapt, en rijdt Max weer P3. Van de regen die we in de ochtend zagen is weinig meer over, wel is het met 12 graden koud. Het zal de rest van de race echter wel droog blijven.

Met nog 50 rondes te gaan wisselt Max naar de Soft-band. Theoretisch is een éénstopper mogelijk. VES komt na zijn stop pal voor RAI op de baan, RIC moet na zijn stop achter RAI aan sluiten. Aangezien iedereen die nu stopt naar de softs gaat heerst het idee dat het hele veld behalve Ferrari op een éénstopper zit. 

In Ronde 25 wisselt Hamilton zijn Ultrasofts voor Softs, en gaat op jacht naar Vettel, die nog een keer moet stoppen. VES rijdt ondertussen op zijn softs in niemandsland, en in het algemeen valt er vrij weinig te beleven op het Ile Notre-Dame.

VET wisselt naar softs, en komt terug op P2. De jacht op HAM is geopend. Een paar plekken achter hem verremt RIC zich, en moet Bottas voorbij laten gaan. Ook krijgt hij ROS in zijn nek.  Kort hierop gaat RIC nog een keer naar binnen, waarbij de pitman rechts voor zijn bandenwissel verkloot. Dat is 2 keer in 2 weekends.

Het lukt Max niet de race op Softs uit te rijden. Hij komt binnen voor een nieuw setje Ultrasoft, weet op P5 voor RAI te blijven en zet meteen de snelste raceronde. Kort hierop stopt ook ROS vanaf P4, waardoor Max naar P4 doorschuift. Op zijn verse Softs VLIEGT de Duitser, en loopt snel in op VES. Max rijdt ondertussen slechts 8 sec. achter Bottas, maar kennelijk heeft Bottas een setje magische Soft-banden gekregen, want hij rijdt bloedsnel op zijn oude rubber. Na 52 ronden staan de zaken er zo voor:

In ALLES lijkt het er op dat Rosberg Max met twee vingers in de neus voorbij knalt, maar dan heeft 'ie buiten de waard gereden. Het is een Verstappen, en dus een strijder. Met nog 5-6 rondjes te gaan weet Max ROS als een BAAS achter zich te houden, tot de Duitser in de laatste ronde nog een keer hard aandringt, en....zichzelf achterstevoren op het circuit zet. 1-0 voor Nederland. Max eindigt als vierde, achter HAM, VET, en BOT. Net geen podium dus, maar een puike race. Ook al zat het venijn in de staart, in een verder niet echt enerverende race voor Max.

Hamilton wint zijn tweede race op rij, en lijkt de slechte seizoensstart van zich afgeschud te hebben. Max kan terugkijken op een keurige race, waarin hij bovendien zijn teammaat RIC (7e plek) aftroefde. Ook de Toro Rosso's deden het goed deze race, vooral Sainz, die van P20 naar een top 10-klassering wist te rijden. 

De podiuminterviews werden dit keer overigens gedaan door Gordon Gekko, en voor het eerst zagen we -lekker prominent- onze eigen bierboer Heineken in beeld, plop! Volgende week zijn we er weer, dan in het oer-Europese Azerbeidzjan!