Dodge Viper ten onder in zee van specials

Volgend jaar is het klaar met de Dodge Viper, maar de yankee muscle car gaat nog even volledig Oprah Winfrey voordat zijn laatste uur heeft geslagen. Jij krijgt een speciale editie! Jij krijgt een speciale editie! Iedereen krijgt een speciale editie!

De marketingmannetjes (m/v) van Dodge konden blijkbaar niet kiezen, want er verschijnen liefst vijf speciale edities van de Amerikaanse supercar. Helaas met enkel optische wijzigingen, dus extra vermogen blijft achterwege. Met de nieuwtjes viert het merk niet alleen het 25-jarige bestaan van het model, maar ook het einde van zijn carrière. De Viper zal geen vervolg krijgen. 

Nu hoopten we uiteraard op een fotoserie vol gespierde wielkasten, vuistdikke uitlaatpijpen, en metersbrede achterrubbers op de meeste brute Vipers die voor de stoerste achtergronden poseren of over erotiserende asfaltlinten knallen. Helaas is de Italiaanse slag van het moederbedrijf doorgedrongen tot de Amerikaanse kantoren van Dodge, want we moeten het doen met slechts één foto waar slechts tachtig procent van het nieuws is te zien. Meer kon er blijkbaar niet meer vanaf. Hieronder dan nog maar een tekstuele beschrijving van de specials.

De Viper 1:28 Edition ACR is een eerbetoon aan het ronderecord van 1:28.65 dat Randy Pobst noteerde op Leguna Seca in, hoe kan het ook anders, een Viper ACR. De gelimiteerde uitvoering (28 stuks) krijgt een zwart exterieur met rode strepen. Verder valt de ACR op door het Extreme Aero pakket en de carbon keramische remmen. Rode stiksels in het interieur en een lading 1:28 Edition-badges maken het geheel af.

Deze versie is een ode aan de Viper GTS-R GTS Championship Edition uit 1998. Het model is niet te missen met de bekende combinatie van een witte lak en blauwe strepen. Ook hier zien we het Extreme Aero pakket en de carbon keramische remmen, deze keer aangevuld door Exterior Carbon pakket. Slechts 100 stuks verlaten de fabriek.

Een weinig creatieve uitvoering, want hij is gebaseerd op een eerdere speciale editie: de 2010 Viper VooDoo edition. Dat betekent een zwart uiterlijk met een grijze streep over de kant van de bestuurder. Het Extreme Aero pakket en de verbeterde remmen keren terug en deze keer zijn de stiksels in het interieur zilver. Een lading logo's geeft aan dat het om een speciale uitvoering gaat en in totaal bouwt Dodge 31 stuks.

Ook dit is een uitvoering die leentjebuur speelt bij een eerdere special: de Snakeskin ACR uit 2010. Deze keer vormt de ACR-uitvoering niet de basis, dus geen enorme spoiler op deze kont. Met het Advanced Aerodynamics pakket blijft het uiterlijk bescheiden, maar opvallen doe je toch wel met de groene lakkleur in combinatie met de zwarte strepen. Slecht 25 exemplaren staan in de planning.

Een witte Viper met een blauwe en rode streep die alleen te krijgen is via de twee Amerikaanse dealers die in het verleden de meeste Vipers hebben verkocht. Extra aero, carbon keramische remmen en een interieur met rode stiksels, enfin, je kent het verhaaltje ondertussen wel. Slechts 33 stuks zullen er verschijnen.