Valet geeft Porsche aan verkeerde man

Valet parking: het is de nachtmerrie van iedere petrofiel. Als ze niet gaan joyriden met je supercar, of hem om een boom vouwen, dan geven ze je trotse bezit gewoon mee aan een willekeurig persoon.

Valet parkeren is verzonnen voor bestuurders die niet kunnen parkeren. Of te lui zijn om een paar meter te lopen. Of beide. In goed vertrouwen moet je de sleutels van je eurotonnen kostende stuk lievelingsmetaal inleveren bij een wildvreemde man in de hoop dat hij genoeg van zijn salaris van een paar euro per uur houdt om verantwoordelijk met jouw auto om te gaan.

De lijst met horrorverhalen is dan ook eindeloos. Van joyriden in een Ferrari tot parkeerproblemen met een Lamborghini, geen supercar is veilig voor de risicogroep die valetparkeerders heet. Het probleem is zelfs zo groot dat sommige fabrikanten een speciale valet-rijmodus leveren die bijvoorbeeld het beschikbare vermogen beperkt (Tesla) of zorgt dat het dashboardkastje en de bagageruimte niet toegankelijk zijn voor gapgrage handjes (Volkswagen). Chevrolet ging met de Corvette zelfs zo ver dat in Valet Mode via camera's en microfoons het gedrag van de parkeerhulp werd vastgelegd.

Handig natuurlijk, al die hulpsystemen, maar het had niet geholpen bij de enorme fout die de parkeerhulpen van een Hilton hotel in Houston hebben gemaakt. Een eigenaar van een Porsche Panamera leverde 's avonds zijn auto in en wilde hem de volgende dag weer meenemen. Dat resulteerde ongetwijfeld in een van de meest awkward gesprekken in tijden, want de hotelhulpjes moesten uitleggen dat ze dure Duitser aan iemand anders hadden meegegeven.

De nieuwe bestuurder voelde niet de behoefte om na een stukje rijden de Porsche terug te brengen en door het ontbreken van een fatsoenlijk GPS-systeem is de auto nog steeds spoorloos. Aangezien het hier gaat om een voorval uit de US of A van aanklagen, komt het verhaal nu naar buiten dankzij een rechtszaak. De Porscheloze hotelgast wil niet alleen zijn auto terug, want dat zou te makkelijk zijn. Nee, hij klaagt de hotelketen aan voor een bedrag tussen de tweehonderdduizend en een miljoen dollar vanwege nalatigheid en fraude. We vermoeden dat hij de gevaarlijke valetparkings dan een tijdje links laat liggen.