Hoe Amazon Clarkson voor de neus van Netflix wegkaapte

De CEO van Netflix bevestigt dat zijn bedrijf in gesprek was met Clarkson en consorten na de beruchte fracas en het vertrek bij de BBC. Maar ja, toen kwam Amazon langs. Vooral de reactie van Netflix is goud.

The Guardian (linken we niet naar) deed een interviewtje met Netflix-CEO Reed Hastings. Wat een stoïsche baas is dat. Hij vertelt dat Netflix in gesprek was met Clarkson, Hammond en May over een nieuw autoshow. Dat ging allemaal voortvarend, maar de ex-presentatoren van Top Gear schaakten op meerdere borden tegelijk en lieten zich ook het hof maken door Amazon.

Amazon won uiteindelijk, zoals we weten, door een bedrag van maar liefst $210 miljoen dollar te bieden. Het is onduidelijk wat Netflix heeft geboden, maar hun getal is in ieder geval een stuk lager. Dat weten we door de reactie van Hastings op die som. Hij vertelt in alle eerlijkheid dat hij verbaasd uitbracht: "Wow, that's a lot of money". Toch zag hij er geen probleem in om zijn verlies te nemen en door te gaan met ander werk. Koel.

Dat Netflix niet bereid was die som neer te tellen - het bedrijf trok zich terug uit de race - voedt de speculatie dat Amazon te veel heeft betaald voor het trio (en Andy Wilman). Het is niet dat Netflix het geld niet heeft namelijk. Het geeft jaarlijks vijf tot zes miljard dollar uit aan het maken en aankopen van programma's. Het maakte onlangs nog The Crown, een meerdelige docu over het leven van Elizabeth II, en trok daar honderd miljoen pond voor uit.

Als gierigheid of een gebrek aan geld bij Netflix het niet is, heeft Amazon dan toch te veel betaald voor het Grand Tour-trio?