Autofabrikanten moeten echt harder gaan werken

Private leasing is een beetje zoals dat internet waar iedereen het altijd over heeft: het gaat nog eens heel groot worden. Maar automakers moeten in een hogere versnelling als ze de leasers willen verleiden.

Een auto kopen is niet echt de laatste mode. Het aantal mensen dat privé een auto leaset verdubbelde vorige jaar tot 36 duizend (). Er zitten contractueel vast nog wat haken en kruisen aan, maar dat lijkt ons niet genoeg om de opmars van private leasing te stuiten. Dat betekent dat automakers moeten nadenken: waarom willen mensen leasen in plaats van kopen en hoe spelen wij hierop in?

In sommige gevallen is leasen goedkoper dan kopen, dus dat kan een overweging zijn. Wat ook meespeelt is de wens van consumenten om het nieuwste van het nieuwste te willen. Wat in elektronica al heel normaal is, dringt nu door in de autowereld. Je bent een beetje een sul met met een iPhone 3, dus wat doe je in godsnaam met een auto uit 2007?

Het probleem is alleen dat automakers niet hard genoeg lopen. De modellencyclus kruipt langzaam voort. Het duurt - om een voorbeeld te noemen - zes, zeven jaar voordat BMW ons een volledig nieuwe 5 Serie geeft. Er rijden nu echt wel auto's rond met interessantere snufjes dan die van de F10 uit 2010. Als consumenten het laatste van het laatste willen en om de twee jaar van auto veranderen, moeten modellen sneller worden vervangen. 

Een andere mogelijkheid is een groter modellengamma produceren, zodat je als automaker in ieder geval elk jaar een paar nieuwe modellen kunt lanceren. Punt is wel dat als je wacht op een auto in een specifieke klasse, die andere modellen niet uitmaken. Wij voorspellen dat dit opschakelen van de productiesnelheid nog een dingetje gaat worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecf178bad71a', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });