Horner: Max Verstappen denkt tenminste aan de fans

En zo is het maar net. Afgelopen weekend was Spa-Francorchamps voor het eerst sinds tijden uitverkocht, met 60-80.000 uitzinnige fans in oranje op de tribunes. Wat een knaap van 18 allemaal niet kan bewerkstelligen.

Voorafgaand aan het weekend gooit Red Bull-teambaas Christian Horner er nog even een paar mooie uitspraken uit: volgens hem is de opkomst van Max te vergelijken met die van toenmalige toptalenten als Schumacher en Alonso, in het opzicht dat Max met zijn bravado en aanvallende racestijl de fans weer teruglokt naar het wat ingedutte, binnen de lijntjes kleurende F1-circus. 

Over de kritiek die Max kreeg zegt Horner tegen Autosport: "All the seriously gifted and ambitious drivers have that streak within them, I remember Sebastian [Vettel] getting criticised a few years ago, and there have been a few other drivers that history has demonstrated who have shown that fighting spirit.

"That fighting spirit is part of why there was such a big crowd at Spa. It was great to see the passion and enthusiasm. 80,000 people turned up to the circuit and there was a good race put on. Unfortunately their man didn't figure in it, but it demonstrates the drivers are the heroes in this sport and occasionally that special one comes along."

Natuurlijk, het is als de slager die zijn eigen vlees keurt, maar Horner heeft wel een punt: Max mobiliseert mensen die voorheen waren afgehaakt, en dit zijn heus niet alleen Nederlanders. Overal in het buitenland kijkt men naar het Nederlandse supertalent, en dat is iets dat we hard nodig hebben, nu we even niet meer voor het voetbal kunnen juichen. We hopen met ons hele hart dat Max zich zondag naar een podium weet te rijden, al was het alleen maar om de enorme Italiaanse fluitconcerten met een hele dikke glimlach in ontvangst te kunnen nemen.

Voorafgaand aan de Gran Premio Heineken d'Italia 2016 (of, in de volksmond: 'Monza') werd de racefan al getrakteerd op een prettig nieuwsfeit: er is een nieuwe deal met de F1 Group, waardoor Monza tot en met 2019 op de F1-kalender blijft staan.

Komend raceweekend gaat niet het makkelijkste worden voor Max, aangezien de Red Bull snelheid tekort komt op de Italiaanse racetempel en er flink wat boze tifosi hun messen hebben geslepen na het akkefietje met Raikkonen afgelopen weekend, maar fok dat: we gaan gewoon racen in het supersfeervolle Italië, en hopelijk krijgen we een positief resultaat voor de Red Bulls.

Update. Michael vs Max. Oordeel zelf.