Bewijs! 130 km/u rijden is goed voor milieu

Cijfers waar we wat aan hebben. Met 130 km/u over de snelweg rammen is gewoon hartstikke goed voor de luchtkwaliteit!

In de discussie over de verhoging van de maximumsnelheid kan het milieuargument het raam uit, want uit onderzoek blijkt dat 130 km/u rijden helemaal niet slecht is voor de luchtkwaliteit. Sterker nog, de lucht wordt er vaak schoner van.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op 71.000 locaties de luchtkwaliteit gecontroleerd en de conclusies staan lijnrecht tegenover de gevoelsargumenten van de milieulobby die juist had aangedrongen op het extra onderzoek. In ruim tachtig procent van de gevallen is langs een snelweg waarbij de maximumsnelheid is verhoogd naar 130 km/u de luchtvervuiling juist afgenomen. Hoppa, keiharde cijfers die net zo waar zijn als het presidentschap van Donald Trump. Het zit de linkse GoedVolkers ook niet mee vandaag. 


Op maar 5,5 procent van de locaties is de luchtkwaliteit ten opzichte van een jaar eerder gedaald, maar ook hier blijft de uitstoot binnen de regels. Conclusie: minder luchtvervuiling en lekker doorrijden gaan hand in hand. Dat is mooi, want eerder konden we ook al zien dat 130 km/u niet tot meer ongelukken leidt.

De onderzoekers vermoeden zelf dat de verbetering te maken heeft met dat nieuwe auto's gemiddeld minder uitstoten. Dat lijkt ons een goede reden om de maximumsnelheid langzaam te verhogen naarmate het Nederlandse wagenpark schoner wordt.

Betekent dat nu dat alle snelwegen op 130 km/u gezet kunnen worden? Wat ons betreft wel, maar het kabinet heeft die plannen voorlopig niet. Die laat alleen weten dat de resultaten geen aanleiding zijn om de max weer te verlagen. Daarmee worden de flora- en faunafanaten weer even het zwijgen opgelegd, maar het zorgt niet dat we meer door kunnen rijden. Dat kan beter Den Haag! Make our highways fast again!