Automatisch remsysteem op truck in Berlijn voorkwam erger

Het is geen garantie, maar soms redt technologie levens. Toen asielzoeker annex Europahater Anis Amri vorige week besloot een gestolen Scania een Duitse kerstmarkt over te jagen had hij niet gerekend met een moderne auto-brake.

Net zoals bij moderne auto's heeft ook bij de vrachtwagens Advanced Emergency Braking (AEB) zijn intrede gedaan. In de beste gevallen voorkomen deze systemen crashes, en in minder ideale scenario's worden de gevolgen van een crash verzacht. 

In de Scania waarmee radicaalnaffer Amri moedwillig een kerstmarkt in hartje Berlijn omploegde schijnt een dergelijk systeem na het detecteren van een crash in werking getreden te zijn. Hierdoor kwam de truck tachtig meter na de eerste impact tot stilstand en zijn mogelijk vele onschuldige levens gespaard. Dit melden bronnen rond het onderzoek. AEB is een innovatie die door Europa flink gepusht wordt, waardoor zelfs de meest verstokte EU-hater moet toegeven dat dit op zijn minst een onbedoeld positief effect uit de Europese beleidskoker is.

Een crowdfundactie voor de nabestaanden van de Poolse chauffeur Lukasz Urban leverde tot nog toe €170.000,- op. Wel schijnt hij al geruime tijd voor de daadwerkelijke aanslag door Anis de Tunesiër in het hoofd geschoten te zijn, wat het verhaal dat hij nog ten tijde van de aanslag zelf heeft gevochten ontkracht. Kennelijk waren het toch de machines die ingrepen.

De inmiddels gedode aanslagpleger schijnt tussen de slachting in Berlijn en zijn overlijden door het koppen van Italiaanse politiekogels overigens nog op Nijmegen CS en in Amsterdam geweest te zijn.