Motormaatjes: McLaren en BMW gaan opnieuw samenwerken

Ooit was er een kortstondige liefdesverhouding tussen BMW en McLaren, die ons de iconische V12 in de even iconische McLaren F1 opleverde. Nu is de romance nieuw leven ingeblazen om wederom het beste in de twee naar boven te halen.

Laten we eerlijk zijn: zo goed als de McLaren F1 gaat het niet worden. De hypercar met de 6,1 liter V12 van BMW legde bij zijn introductie de lat onmetelijk hoog en is de boeken ingegaan als de meest legendarische krachtpatser uit zijn tijdperk. Dat is wel te zien aan de prijskaartjes van 8 tot 10 miljoen euro die tegenwoordig aan tweedehandsjes van dit model hangen. 

Helaas zal deze tweede relatie van de merken niet resulteren in een auto. De partijen gaan namelijk samen motoren ontwikkelen. Ze spreken zelf over "de technologie voor de nieuwe generatie motoren", maar wees niet bang, want het gaat gelukkig niet om elektrische aandrijvingen. Nee, de autobouwers gaan gewoon traditionele blokken maken waarin vloeibare dinosaurussen worden verbrand voor pure kracht. Maar dan wel zo efficiënt mogelijk. De nieuwe krachtbron moet meer pk per liter produceren dan nu mogelijk is.

In het project werkt McLaren niet alleen samen met BMW, maar ook met andere partners zoals hun huidige motorvriendje Ricardo. Momenteel heeft de Britse supercarbouwer maar één krachtbron in het assortiment zitten. De 3,8 liter twinturbo V8 ligt in alle modellen; van de 540C tot de oppermachtige P1 GTR

De fabrikant breidt echter snel uit en wil voor het eind van 2022 nog vijftien nieuwe modellen en modelvarianten op de markt brengen. De snelle ontwikkelingen zorgen ervoor dat ook de krachtbron up-to-date moet blijven en daarbij is een efficiëntere brandstofverbrander essentieel. Een beetje BMW-liefde kan hier vast geen kwaad.