VIDEO. Zoveel verschil maakt twintig jaar in crashtests

De professionele slopers van Euro NCAP gooien al twintig jaar auto's tegen betonblokken en vieren dat met een video waarin ze nog meer vierwielers mollen. Ze crashen een oude en nieuwe auto om de vooruitgang van autoveiligheid te tonen.

De meeste mensen vieren hun verjaardag met taart en drank,  bij de Euro NCAP slopen ze meteen de boel. Deze keer sturen ze een twintig jaar oude Rover 100 en een gloednieuwe Honda Jazz richting een crashblok en Je Raadt nooit wie er uit beste uit de test kwam.

Waar de poppen in de Honda netjes met hun hoofd op de gevulde airbag landen en vrij ongeschonden uit de kleine Japanner komen, zorgt de Rover voor een destructief feest met een confetti van rondvliegende auto-onderdelen. Zelfs de airbag in de Rover levert alleen schijnveiligheid, omdat het stuur afbreekt en het luchtkussen het hoofd van de bestuurder compleet mist. De luchtzak functioneert vervolgens alleen nog als ballon in dit slopende feest. 

Uiteraard heeft Euro NCAP deze test alleen uitgevoerd om veren in zijn eigen reet te steken. Wij geven toe dat de sterrenuitdeler heeft geholpen bij de veiligheid, maar het zijn de fabrikanten die de stappen hebben gemaakt.