BREEK. Rechter sloopt deel milieuzone Rotterdam

Een klinkende overwinning voor tegenstanders van de Rotterdamse milieuzone: de rechter heeft zojuist ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Zo is de ingangsdatum gewijzigd en zijn alle benzineauto's weer welkom in het centrum.

Op 1 januari 2016 voerde de gemeente Rotterdam, in navolging van Utrecht, een milieuzone in. Het centrum werd - op straffe van een geldboete - afgesloten voor de volgende voertuigen:

  • Vrachtauto’s op diesel in Euroklasse Euro-I, Euro-II of Euro-III. 
  • Bestel- en personenauto’s op diesel met een Datum Eerste Toelating (DET) vóór 1 januari 2001. 
  • Bestel- en personenauto’s op benzine(/lpg) met een DET vóór 1 juli 1992.

Ondanks het feit dat cruiseschepen gewoon wel hun stookolie mogen verbranden rond het centrum jubelde WC Eend de gemeente al binnen een jaar om de geweldige resultaten. Een aantal inwoners was minder ingenomen met de nieuwe willekeur en stapte naar de rechter, die gecombineerd 14 klachten in behandeling nam. Met succes, want vandaag heeft de meervoudige kamer in Rotterdam het verkeersbesluit deels vernietigd en zelf in de zaak voorzien. De ingangsdatum is in plaats van 1 januari 2016 op 1 mei 2016 vastgesteld. Ook heeft de rechter geoordeeld dat de Milieuzone niet van toepassing is op personen- en bestelauto's op benzine van vóór 1 juli 1992.

Dit laatste betekent dat je gewoon weer met je oude CX het centrum van Rotterdam in mag, zowel op een aanhanger als op eigen kracht. Voor diesels verandert er, behalve de ingangsdatum, niets. De uitspraak is hier na te lezen.

Bovenstaande uitspraak levert twee belangrijke vragen op: ten eerste 'waar kunnen mensen die een onterechte boete hebben ontvangen terecht voor restitutie van het boetebedrag?' (de gemeente heeft de milieuzone vastgesteld, maar het CJIB int de bekeuringen) en ten tweede: gaat de gemeente in hoger beroep of accepteert het de uitspraak?

We belden met de woordvoerster van de verantwoordelijke wethouder Pex Langenberg. Haar antwoord: 'de gemeente Rotterdam bestudeert de uitspraak en beraadt zich op verdere stappen'. Er volgt later deze week een statement van de gemeente en dit was meteen alles wat de perswoordvoering er over kwijt wil. Wordt vervolgd.