Formule 1-teams maken duizenden beademingsapparaten

De zeven in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Formule 1-teams maken vanaf nu gezamenlijk beademingsapparatuur. De apparaten zijn hard nodig in de behandeling van de patiënten met COVID-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Formule 1

Zeven van de tien Formule 1-teams zijn gevestigd in Engeland. Het land is ook hard getroffen door de snelle verspreiding van het coronavirus, maar is nog niet -zoals Italië- in volledige lockdown gegaan. De Formule 1-fabrieken kunnen dus gewoon doordraaien. De FIA heeft echter verordonneerd dat er niet aan de auto's gesleuteld mag worden. Dat zou oneerlijk zijn, want Ferrari, Alfa Romeo en AlphaTauri kunnen dat niet.

Dat betekent niet dat de hightech bedrijven ineens een gratis vakantie hebben. In plaats van het bouwen van Formule 1-wagens is er een nieuwe activiteit gevonden. Hun precisie-apparatuur wordt nu ingezet voor het vervaardigen van zoveel mogelijk beademingsapparaten.

De teams kunnen nu duizend van die machines per week produceren. Mercedes werkte samen met de ziekenhuizen van Universtiy College London om zo snel mogelijk een machine te ontwikkelen die de teams kunnen produceren. Ze pasten een bestaand design aan en waren binnen 100 uur klaar voor massaproductie. Het project, waaraan alle zeven in Engeland gebaseerde teams meedoen, heet project Pitlane.

In Nederland wordt uiteraard ook hard gewerkt aan onderzoek naar een oplossing. Een van de organisaties die zich inzet om snel onderzoek te doen is de Erasmus MC Foundation. U kunt het onderzoek steunen door een van deze shirtjes te kopen (de initiatiefnemers (waaronder ondergetekende) beloven echt al het geld dat ermee wordt opgebracht te doneren aan die stichting).