Tesla trekt stekker uit '75'-modellen

Als u nog een nieuwe Tesla Model S of X wilt kopen voor minder dan een ton, dan raden we u aan haast te maken. Tesla maakt een eind aan de '75'-modellen, waarmee de allerduurste '100' de facto de instapper wordt.

Het modellenaanbod van Tesla is constant aan wijzigingen onderhevig. We hebben in de zes jaar dat de fabrikant de Model S en Model X uitlevert al '60', '70', '75', '85', '90', en '100'-modellen gehad, met zowel een enkele als een dubbele elektromotor. De afgelopen tijd werd er flink gesneden in het aanbod, om zo de Model 3 niet teveel in de weg te zitten, en met de laatste actie op dit vlak blijft er nog maar één accupakket over: het zwaarste 100 kWh-pakket.

Via een tweet (classic Elon) liet opperbaas Musk gisteravond weten dat wie nog een 75 wil hebben, deze op zijn laatst zondagavond moet bestellen. Op maandag is het niet meer mogeliijk, en kunnen klanten alleen nog een 100D of P100D specificeren.  

Overigens gaat Tesla stoppen met de specifieke aanduidingen die het altijd voor de batterijcapaciteit heeft gebruikt bij de Model S en X. Evenals bij de Model 3 komen de modellen er in de toekomst als 'long range', 'standard range', en wellicht 'mid-range'. De huidige naamgeving is ook meer een indicatie van een bruto-capaciteit: de '85'-modellen hadden nooit 85 kWh, eerder 80 kWh. En dan zijn we nog royaal, want netto bleef hier 77,5 kWh van over. Er zijn geen regels die fabrikanten van EV's verplichten de bruikbare capaciteit van een batterij te vermelden.

We hebben contact opgenomen met de Nederlandse importeur over de gevolgen voor Nederland. Als dezelfde datum hier geldt, betekent het dat de vanafprijs van een nieuwe luxe Tesla - de Model S 100D - maandag stijgt naar €113.320 (de P100D zit net boven de 151 mille). Update. Ja, dit nieuws geldt ook voor Nederland. De definitieve einddatum van de 75D is echter onduidelijk. Momenteel is dit nog €91.720 voor een Model S 75D. Oh, en Tesla, wordt het niet eens tijd voor een WLTP-bereik op jullie website?

De Model S en Model X zijn de enige modellen met een batterijpack die nog met de oudere 18650-cellen worden geproduceerd. Het ligt voor de hand dat bij een nieuwe versie wordt overgestapt naar de modernere (en grotere) 2170-cellen, die in de Model 3 liggen.