Seat geeft Cupra R ST 300 pk en vierwielaandrijving

Seat's nieuwe submerk CUPRA is aan het werk gezet om de Leon ST wat meer peper in de uitlaat te steken. Het resultaat is de extra sportieve CUPRA R ST met 300 pk, 400 Nm en nog meer dingen om de auto een racewagen voor de weg te maken.

Cupra is een submerk van Seat dat speciaal in het leven is geroepen om lekkere sportieve wagens te bouwen. Natuurlijk op basis van het moedermerk. Daarnaast mogen de Spanjaarden af en toe ook wat leuke extraatjes in en op bestaande modellen schroeven en ze daarna nog even afstellen voor een verbeterd rijgedrag. Precies dat deden ze met de Leon ST.

De 2.0 TSI die normaal in de Leon te vinden is, is opgepompt tot een vermogen van 300 pk en 400 Nm. Die vierpitter pompt dat vermogen niet alleen naar de voor-, maar ook naar de achterwielen door het 4Drive systeem. Iets wat geen overbodige luxe is met zoveel paarden. Maar daarnaast hebben de heren (m/v) van Cupra ook het chassis aangepakt voor een beter weggedrag. En dan hebben we het niet over de standaard verlaging en dergelijke, dit gaat iets verder. De camber op alle vier de wielen is op twee negatieve graden ingesteld, want dat houdt de auto wat lekkerder in de bocht. Of het ook prettig is voor de bandenslijtage...

Het is algemeen bekend dat als je onderdelen vervangt voor vergelijkbare versies, maar dan van koolstofvezel dat je sneller gaat. Je bespaart immers gewicht, en minder gewicht is altijd goed. Alleen dat hoofdstuk van het boek "hoe koolstofvezel toe te passen op uw auto" hebben de Cupra'ers niet gelezen, want ze hebben er de R ST versierd met extra onderdelen van carbon fiber. Denk aan een spoiler boven het achterraam en wat extra onderdelen op de bumpers voor en achter. Toch blijven de cijfers voor een auto als deze best indrukwekkend: 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden en een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Daarmee blijft u comfortabel nieuwe Volvo's voor. 

Binnenin de auto is het een feest van alcantara,  stof met een koolstofvezel-look en koolstofvezel, want dat hoort in een sportwagen. Daarnaast zijn er kuipstoelen te vinden en heeft de auto alle nodige luxe die je zou verwachten. Dat is inclusief een acht inch scherm dat tijdens het rijden alleen de hoognodige informatie toont.

De Seat Leon CUPRA R ST is vanaf deze maand leverbaar. Wat u aan eurogeld kwijt bent aan dit leuke bommetje laat Seat nog weten.