Maserati wordt weer een exclusief merk

Nog niet zo lang geleden verkocht Maserati minder auto's dan Ferrari, maar toen kwam het grote groeiplan onder wijlen Sergio Marchionne, en een kortstondige opleving. Inmiddels dalen de verkoopcijfers weer sterk, wat goed is voor Maserati's exclusiviteit.

Of de leidinggevenden bij moederbedrijf Fiat Chrysler Automobiles (FCA) dit ook zo gewild hebben is maar zeer de vraag, want in het laatste lange termijnplan werden nog 100.000 Maserati's in 2022 voorzien, maar het is wat het is. De Levante, en daarna een kleinere SUV, moesten de verkoopcijfers stuwen. Echt veel Levantes worden er echter niet meer verkocht en de kleinere SUV - of eigenlijk elk ander gepland model - is in geen velden of wegen te bekennen. Zo gaat het wel vaker bij Italianen, die 'planning' niet echt tot hun sterkste kwaliteit kunnen rekenen.

Onder het vorige vijfjarenplan moest Maserati in 2018 groeien tot 75.000 verkopen per jaar. In 2018 werd dit al bijgesteld naar 50.000, en het werden er uiteindelijk 36.500. Aan het eind van 2017 stond de teller nog op 46.300. Gisteren publiceerde FCA zijn cijfers over de eerste zes maanden van 2019. Hierin werden wereldwijd 10.000 auto's verscheept, tegenover 17.000 vorig jaar (de cijfers ronden af op duizendtallen). Ook stond er een (EBIT-) verlies van meer dan 100 miljoen euro in de boeken, dat vooral veroorzaakt werd door een forse afschrijving op Maserati Noord-Amerika. Daarnaast zegt Maserati de dealervoorraden flink terug te brengen, om zo nagenoeg 'leeg' te zijn wanneer in 2020 drie facelifts en een nieuw model komen.

Hier zit wel wat in, want in het tweede kwartaal (Q2) daalden de verkopen met 17%, terwijl de verscheepte auto's met 47% afnamen. Een cynicus zou zeggen dat het volstoppen van de eigen dealers Maserati nu in de billen bijt. Die afrekening komt op een gegeven moment altijd, want je kunt geen auto's wegtoveren, hoe creatief je boekhouding ook is.

Wat mogen we de komende jaren van Maserati verwachten, volgens Maserati?

  • 2020: Facelfit Ghibli, Quattroporte, Levante en een 'volledig nieuwe sportwagen'. De Alfieri dus, die er ook als elektrische auto komt.
  • 2021: Volledig nieuwe D-UV (de SUV onder de Levante, ook elektrisch), de Alfieri cabrio (ook elektrisch) en de nieuwe GranTurismo
  • 2022: Nieuwe GranCabrio, nieuwe Quattroporte
  • 2023: Nieuwe Levante

Opvallend is dat de GranTurismo en de cabrioversie weer terug zijn in de plannen. Die zagen we in het meest recente vijfjarenplan (2018-2022) nog niet. De Alfieri is een jaartje naar achteren geschoven, deze stond aanvankelijk voor 2019 op de planning. Overigens werd de Alfieri - waarvan het concept uit 2014 stamt - nog met naam en toenaam genoemd in het vijfjarenplan, nu is het een 'sports car' zonder naam. Die elektrificatie die genoemd wordt lijkt ons iets dat u gedurende de levensduur van de auto mag verwachten, die zal waarschijnlijk niet direct bij de lancering toegepast worden.

Over een jaartje of twee zullen we ons weer eens gaan buigen over de stand van zaken bij Maserati. U kunt de laatste cijfers hier bekijken.