Waarom Continuation Series best slim zijn: Ferrari verliest 250 GTO

De Ferrari 250 GTO is zonder twijfel de duurste auto ter wereld. Dat alleen is al reden genoeg om strak op het patent op de designtekeningen te blijven zitten. Helaas voor Ferrari heeft het bedrijf niet goed opgelet en is dat patent nu verlopen. Ares Design beriep zich op de clausule "use it or lose it" en won bij de patentrechter.

Ferrari 250 GTO

Ferrari staat erom bekend dat ze een strenge juridische afdeling hebben. De meesters en advocaten van de het steigerende paard houden alles in de gaten en sturen brieven als je Ferrari net niet meer mooi genoeg is. Zo kreeg Pewdiepie een verbod op het kopen van Ferrari's na de Purrrari. Er zijn talloze gevallen waarin Ferrari met veel juridisch geweld enthousiastelingen verplettert.

Soms krijgt Maranello echter het lid op de neus. Zoals die keer dat ze ineens de naam Testarossa verloren. Puur en alleen omdat ze hun handelsmerk al te lang niet gebruikten. Kennelijk deed dat geval geen alarmbellen afgaan op het hoofdkantoor, want ze zijn weer voor gaas gegaan met hetzelfde probleem. Nu is het echter extreem duur.

Ferrari 250 GTO

De EUIPO (het merkenbureau van de EU) heeft nu bepaald dat Ferrari geen aanspraak meer kan maken op de vorm van de Ferrari 250 GTO omdat het bedrijf de vorm niet meer gebruikt. Ze hadden het patent in 2008 wel verlengde, maar er is sindsdien geen enkele 250 GTO meer gebouwd. Ares Design uit Modena deed daarom een beroep op het principe "use it or lose it" dat rondom merkenrechten hangt. Wie wel rechthebbende is, maar duidelijk geen gebruik maakt van het recht erop kan het alsnog verliezen.

Jammer de bammer voor Ferrari. Als ze net als Aston Martin of Jaguar een Continuation Series van de 250 GTO hadden gemaakt, was er niet aan de hand geweest. Ze hadden zelfs maar een model hoeven te maken en die vervolgens tegen een muur aan kunnen crashen om het recht te behouden.

Ironie

Saillant detail is overigens dat Ferrari zelf ook wel eens aanspraak maakt op de vervalclausule. Toen het bedrijf aankondigde dat de SUV een volbloed steigerend paard zou worden, Purosangue, bleek die naam al geregistreerd. Het goed doel dat eigenaar was van de Purosangue-naam gebruikte het echter al jaren niet meer, waardoor Ferrari het claimde en uiteindelijk won. Tja, wie kaatst kan de bal verwachten.